Uutiset

Kokoomuksessa vaihtuu myös ryhmäjohto puoluesihteerin lisäksi – Orpo: "Ei ole pyykinpesua "

Oppositioon jäänyt kokoomus ilmoitti tiistaina isosta tehtävien uudelleen järjestelystä.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että tehtävien kierrätyksessä ei ole kyse syyllisten etsimisestä. Kuva: Mikael Rydenfelt
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että tehtävien kierrätyksessä ei ole kyse syyllisten etsimisestä. Kuva: Mikael Rydenfelt

Kokoomuksen jääminen oppositiopuolueeksi vahvistui lopullisesti, kun viisi puoluetta Antti Rinteen (sd.) vetämänä pystyi sopimaan hallitusohjelmasta.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan on selvintä, että puolue käännetään kerralla oppositiorooliin. Orpo sanoo, että kokoomuksen isossa tehtävien uudelleen jaossa ei ole kyse syyllisten etsimisestä.

– Ei tämä ole pyykinpesua. Kun on varmaa, että jäädään oppositioon, niin ryhmitytään uudelleen, Orpo sanoo Lännen Medialle.

Kokoomus on Orpon puheenjohtajakaudella voittanut kuntavaalit ja eurovaalit, mutta kevään eduskuntavaalien tulos oli vaimea. Kokoomus oli kolmanneksi suurin puolue ja sai yhden paikan lisää. Janne Pesonen veti puoluesihteerinä kokoomuksessa kaikki kolmet vaalit.

Eduskuntavaalien tulos ei Orpon mukaan ole mitenkään Pesosen syy. Yhden lisäpaikan saaminen eduskuntaan on kokoomuksen puheenjohtajan mielestä ihan kohtuullinen suoritus. Orpo muistuttaa, että hallituspuolueista keskusta koki rökäletappion ja siniset käytännössä hävisi maailmankartalta eduskuntavaaleissa.

 

Maakuntaratkaisu ja Liike nyt

Orpo sanoo, että vaisusti menneet eduskuntavaalit johtuvat muun muassa maakuntaratkaisusta, joka söi kokoomusta kahden vuoden ajan. Myös Harry ”Hjallis” Harkimon Liike nyt rokotti kokoomusta.

– Omaa viestiä ei saatu riittävästi kerrottua ilmastonmuutokseen ja maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä.

Kokoomus kompasteli myös hoitajamitoitukseen liittyvässä keskustelussa. Kokoomus profiloitui ainoaksi puolueeksi, joka ei kannattanut vanhusten 0,7 prosentin hoitajamitoitusta. Orpon mukaan kilpailijat onnistuivat kaatamaan hoivakeskustelun kokoomuksen niskaan, mutta omaakin syytä on.

– On katsottu peiliin ja paljon. Poliittinen johtaja kantaa aina vastuun.

 

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja vaihtuu. Kalle Jokinen ei ole enää käytettävissä. Kuva: Mauri Ratilainen
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja vaihtuu. Kalle Jokinen ei ole enää käytettävissä. Kuva: Mauri Ratilainen

 

Uusi ryhmäjohto tiistaina

Kokoomuksen eduskuntaryhmä valitsee uuden johdon ensi tiistaiaamun ryhmäkokouksessa. Eduskuntaryhmän johdossa toimivat luopumisestaan ilmoittaneiden Kalle Jokisen ja Ben Zyskowiczin lisäksi varapuheenjohtajina Mia Laiho ja Jukka Kopra.

Puoluesihteeri Janne Pesonen siirtyy sivuun tehtävistään kesän jälkeen. Kokoomuksen puoluevaltuusto valitsee uuden puoluesihteerin elokuussa. Orpo ei halua vielä kertoa mitään mahdollisista ehdokkaista.

Pesonen siirtyy puoluesihteerin paikalta kokoomuksen Uudenmaan piirin toiminnanjohtajaksi. Nykyinen Uudenmaan kokoomuksen toiminnanjohtaja Jenny Nyman siirtyy Helsingin piirin johtoon.

 

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic