Lounais-Häme Uutiset

Kokoomus ei sulje pois hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa – Sdp laskee ja PS nousee, kertovat viimeisimmät gallupit

Ylen torstaiaamun kannatusmittauksessa perussuomalaiset nousi jo toiseksi suurimmaksi 16,3 prosentilla. Sdp oli kärjessä 19 prosentilla, kun vaaleihin on aikaa kolme päivää. Kolmantena 15,9 prosentilla olevan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo Lännen Medialle, että vaalitulosta kuuluu demokratiassa kunnioittaa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (vasemmalla) haastaa ja sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne (2. vasemmalta) yrittää pitää asemiaan vaalipäivään asti. Kuva: Joel Maisalmi
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (vasemmalla) haastaa ja sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne (2. vasemmalta) yrittää pitää asemiaan vaalipäivään asti. Kuva: Joel Maisalmi

Eduskuntavaalien loppuhetkillä yksi trendi on selvä kaikkien viimeisten kannatusmittausten mukaan.

Perussuomalaiset on ottanut huiman loppukirin ja noussut taisteluun toiseksi suurimman puolueen paikasta. Sdp:n kannatus oli 19,0 prosenttia, perussuomalaisten 16,3 ja kokoomuksen 15,9 Ylen viimeisimmässä kannatusmittauksessa torstaina.

– Vaalitulosta kuuluu demokratiassa kunnioittaa. Suomen vahvuus on, että kaikkien kanssa voidaan keskustella, vastasi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo Lännen Medialle, kun häneltä kysyttiin, onko hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa mahdollista.

– Se vaatii paljon. Olemme valmiit keskusteluihin. Pidän sitä kuitenkin vaikeana.

Sdp oli laskenut reilun prosenttiyksikön ja perussuomalaiset noussut vastaavan verran edelliseen Ylen mittaukseen nähden. Perussuomalaiset oli ensimmäistä kertaa toiseksi suurin Jussi Halla-ahon johdolla.

Suurimmankaan puolueen paikka ei ole perussuomalaisille aivan mahdoton, sillä viimeisimmän mittauksen ero kärjessä olevaan sdp:hen on 2,7 prosenttiyksikköä. Virhemarginaali oli 2,3 prosenttiyksikköä.

Muissakin gallupeissa perussuomalaisten nousua

Tiistaina julkaistussa Helsingin Sanomien
gallupissa perussuomalaiset oli sijalla kolme 15,0 prosentin kannatuksella. Sdp:n kannatus oli 19,5 ja kokoomuksen 17,5.

Maanantain Alma Median gallupissa perussuomalaiset oli neljäs 13,4 prosentin kannatuksella. Edellä olivat sosialidemokraatit 19,6 prosentilla, kokoomus 17,4 prosentilla ja keskusta 14,7 prosentilla.

Missään viimeisessä kannatusmittauksessa yksikään puolue ei enää saanut 20 prosentin kannatusta, mikä olisi historiallisen tasainen vaalitulos.

Eduskuntavaalit pidetään sunnuntaina 14. huhtikuuta.

Kokoomuksen Orpo pitää yhä ykkössijaa mahdollisena

Tasainen kärkijoukko kolmessa eri mittauksessa ennakoi äärimmäisen tiukkaa vaalipäivää.

Kokoomuksen Petteri Orpo pitää yhä mahdollisena, kokoomus on vaalien jälkeen suurin puolue. Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden on mittauksesta riippuen 2–3 prosenttiyksikköä.

– Viime kuntavaaleissa nousimme vaalipäivänä jopa 2 prosenttiyksikköä. Meillä on selkeä sanoma, vastavoima vasemmisto- ja oikeistopopulismille. Meille ihmisarvo on jakamaton, Orpo sanoo.

Kärkimahdollisuudet avautuivat, kun sosialidemokraattien kannatus on pudonnut.

– Näyttää siltä, että vaalien suurin puolue jää alle 20 prosentin. Se enteilee vaikeita hallitusneuvotteluita.

 

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan puolue on valmis keskustelemaan hallitusohjelmista kaikkien kanssa. Kuva: Mauri Ratilainen
Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan puolue on valmis keskustelemaan hallitusohjelmista kaikkien kanssa. Kuva: Mauri Ratilainen

Tärkeää huomata kyselyajat

Perussuomalaisten nouseva trendi näkyy sitäkin selvemmin, kun huomioidaan milloin kannatusmittaukset on tehty.

Alma Median gallupin tiedot oli kerännyt Tietoykkönen 25.3.–3.4. eli melko kauan ennen tulosten julkaisua. Tässä mittauksessa perussuomalaiset oli alimpana.

HS:n Kantar TNS:n gallupin tiedot oli kerätty 3.–7.4. eli vain vähän ennen julkaisua, ja niistä näkyy perussuomalaisten nousu.

Ylen Taloustutkimuksen kannatusmittauksen haastattelut on tehty 1.–9.4. eli aivan viimeiseen ennakkoäänestyspäivään asti.

Kaikissa mittauksissa suunta oli sama: Sdp putoaa, perussuomalaiset nousee.

Näin puheenjohtajat kommentoivat

Perussuomalaisten Halla-aho iloitsi Ylen mittauksesta Twitterissä klassikkokirjallisella viittauksella kilpakumppaniinsa.

– Eiköhän mennä tuon rinteen yli että heilahtaa!

Halla-aho muistutti Ylelle, ettei hallituspaikkoja kannata jakaa ennen kuin vaalitulos on selvillä.

– Luulen, että ylpeys käy lankeamuksen edellä, kuten maailmassa tahtoo yleensä käydä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi näkemyksensä spekulaatioihin, joiden mukaan ilmastonmuutoskeskustelu olisi satanut perussuomalaisten laariin.

– Joidenkin toimittajien (!!) mielestä yhteiskunnan suurimmasta tulevaisuuskysymyksestä eli ilmastonmuutoksesta ei olisi vaaleissa pitänyt puhua koska PS. Ehh, ei. On äänestäjien oikeus saada tietää, mitkä puolueiden ilmastopoliittiset erot ovat, sekä tasoon että keinoihin liittyen, Andersson kirjoitti Twitterissä.

Muilla suurilla puolueilla tasaisempaa

Muut suuret puolueet ovat eri kannatusmittauksissa pitäneet asemansa tasaisemmin. Ne ovat kuitenkin hieman perääntyneet samalla kun perussuomalaiset ovat kasvattaneet suhteellista osuuttaan.

Kokoomukselle voi viimeisimpien mittausten mukaan odottaa 16–17 prosentin kannatusta ja kamppailua toiseksi suurimman puolueen paikasta.

Keskustan kannatus on 14–15 prosenttia mittauksesta riippuen. Sijoitus näyttää olevan todennäköisimmin neljäs.

Vihreät on jumittunut 12–13 prosentin kannatukseen ja päättänee vaalit viidenneksi suurimpana puolueena. Vihreille tämä tulos olisi kuitenkin historian ylivoimaisesti paras, sillä puolue ei ole koskaan saanut yli 10 prosentin kannatusta eduskuntavaaleissa.

Nämä puolueet menevät varmasti eduskuntaan

Kolme alle kymmenen prosentin puoluetta voi mittausten mukaan olla varmoja eduskuntapaikoistaan.

Vasemmistoliiton kannatus on mittauksissa noin 9 prosentin luokkaa. Rkp ja kristillisdemokraatit taistelevat noin 4 prosentin suuruusluokassa.

Koska hallitusneuvotteluista on ennakkoon tulossa vaikeat, joillakin näistä puolueista lienee tärkeä rooli enemmistöhallituksen kasaamisessa.

Nämä taistelevat eduskuntapaikasta

Ministeripuolue sinisten kannatus on jämähtänyt noin prosentin luokkaan. Siniset havittelevat mittausten mukaan korkeintaan yksittäisiä paikkoja eduskunnasta.

Lisäksi eduskuntavaaleissa hämmentää laaja muiden puolueiden joukko, joka voi paikallisesti saada hajaehdokkaita läpi. Muiden puolueiden yhteistulos kannatusmittauksissa on 2–3 prosenttia.

Näitä pienpuolueita ovat muun muassa liike nyt, feministinen puolue ja tähtiliike.

 

Juttua on päivitetty kello 14.00 puolueiden puheenjohtajien kommentein. Lisätty tiedot HS:n ja Ylen kannatusmittausten toteuttajista.

Uusimmat

Fingerpori

comic