Uutiset

Kokoomus haluaa luopua ulkomaisten työntekijöiden työlupien tarveharkinnasta - perusteena työvoiman kova kysyntä

Suomen kasvun esteeksi on noussut yhä useammin osaavan työvoiman puute. Kokoomuksen ministeriryhmä helpottaisi tilannetta luopumalla ulkomaisten työntekijöiden työlupien tarveharkinnasta.

Työluvan saamiseen menee nykyisin keskimäärin neljä kuukautta ja se on yrityksille ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen mukaan ihan liian pitkä aika. Mykkänen arvioi, että yritykset rekrytoisivat Suomeen joitakin tuhansia ihmisiä lisää, jos työlupien tarveharkinnasta EU- ja Eta-alueen ulkopuolisille ihmisille luovuttaisiin. Kyse on usein niin sanotuista pullonkaula-aloista, joihin kotimaista työvoimaa ei ole saatavilla.

Kokoomuksen ministerit hahmottivat kesäkokouksessaan Vaasassa kaikkiaan kuusi keinoa, joilla osaajia saataisiin lisää työelämään. Kokoomus haluaa, että hallitus päättää uusista toimista elokuun lopun budjettineuvotteluissa. Osa keinoista vaatii myös rahoitusta. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan suurista summista ei puhuta, vaan lähinnä eri asioihin tehtävistä muutoksista.

Kokoomuksen keinojen kärjessä lisätä osaajia työelämään on matematiikan ja luonnontieteiden vetovoiman lisääminen ja oppimistuloksien parantaminen. Grahn-Laasonen sanoo, että matematiikan ja luonnontieteiden osaamisen hiipuminen uhkaa selvästi työvoiman saatavuutta.

Kokoomuksen tavoitelistalla on myös lisätä työvoimapoliittista ammatillista koulutusta. Grahn-Laasosen mukaan ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja lisätään nimenomaan työvoimapoliittiseen koulutukseen. Lisäpanoksia laitetaan myös ammattikorkeakoulujen ja yritysten yhteistyöhön sekä tutkimus-, kehitys-, ja innovaatiotoimintaan.

Yliopistojen yhteistyötä lisätään erityisesti tekniikan alan koulutuksessa. Tästä esimerkkinä on Varsinais-Suomen teollisuuden kasvun tukemiseksi juuri käynnistetty Fltech-yhteistyöyliopisto. Verkostomaisella mallilla on tarkoitus saada käyttöön 300 professorin osaaminen, 40 koulutusohjelman kurssitarjonta ja 100 miljoonan euron tutkimusinfrastruktuuri.

Muuntokoulutuksen kokoomus haluaa muuttaa pysyväksi. Hallitus on jo käynnistänyt kokeilun, jossa korkeakoulutettu voi hankkia uuden tutkinnon, ei vain lisäkursseja työvoimakoulutuksena. Ketterän muuntokoulutuksen arvioidaan mahdollistavan nopean pääsyn uudelle alalle.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic