Uutiset

Kokoomus: Itämerelle ensiapua ja ravinnekuorma pysyvästi alas, turpeesta ja maakaasusta luovuttava 2040 mennessä

Kokoomus julkisti eduskuntaryhmän kokouksessa Oulussa ympäristöohjelmansa rungon. Ohjelma rakentuu kolmeen osaan eli vastuuseen vesistöistä, ilmastosta ja luonnon monimuotoisuudesta.
Kokoomuksen kesäkokous jatkui tänään Oulun kirjastossa, jossa puolue yleisötilaisuuden ohella julkisti keskustelunavauksen ympäristöohjelmaksi.

Kokoomukselle valmistuu ympäristöohjelma tämän syksyn aikana.

Oulussa esiteltyä pohjapaperia pureskellaan parin kuukauden ajan, ja sen jälkeen ohjelma menee puoluehallituksen hyväksyttäväksi.

Keskustelunavausta valmistelemassa ollut sisäministeri Kai Mykkänen (kok) korostaa, että lähtökohtana on se, että ympäristö jätetään seuraaville sukupolville paremmassa kunnossa kuin se on saatu.

Suomen vesistöjen pahin uhka on rehevöityminen ja roskaantuminen. Rehevöitymistä pitää vähentää koko yhteiskunnassa.

Vesistöosuutta valmistelua kansanedustaja Saara-Sofia Siren (kok) sanoo, että kipsin ja kalkituksen käyttöä pelloilla on syytä vauhdittaa ensiapuna. Kokoomus kuitenkin näkee, että vesistöjen pysyvää ravinnekuormaa pitää saada alas. Puolueen tavoitteena on vähentää vesistöjen maataloudesta aiheutuvaa ravinnekuormitusta huomattavasti vuoteen 2025 mennessä.

Keinoina olisivat esimerkiksi kierrätysravinteiden sekoitevelvoite tai peltolannoittamisen fosforirajat.

Itämeren tilaa ja siihen kohdistuvia toimia pohditaan jo hallituksen ensi viikon budjettineuvotteluissa, jonne pohjapaperia valmistelevat Mykkänen, maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Päästöttömistä ratkaisuista houkuttelevia hinnoittelulla

Hallitus on jo päättänyt, että Suomi luopuu kivihiilen käytöstä vuoteen 2030 mennessä. Lakiesitys on tulossa eduskuntaan syksyn aikana.

Kokoomuksen mukaan on syytä katsoa myös jo pidemmälle.

Mykkäsen kertoo, että kokoomus tavoittelee sitä, että merkittävä turpeen ja maakaasun käyttö sähkön ja lämmön tuotannossa päättyy vuoteen 2040 mennessä. Ensisijainen ohjauskeino on päästöjen hinnoittelu, jolloin päästöttömät ratkaisut tehdään houkutteleviksi yrityksille ja kotitalouksille.

Autoverotukseen kokoomuksen ympäristöohjelman pohjapaperiin on kirjattu merkittävä muutos.

Uusien autojen verotus siirrettäisiin kokonaan auton hankinnan verotuksesta autoilun päästöjen verotukseen. Tavoitteena on, että sähköä tai biokaasua käyttävä ajoneuvo on kilpailukykyisempi vaihtoehto viimeistään 2030-luvulla.

Suot takaisin luonnontilaan

Luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen osalta Mykkänen otti esiin erityisesti suot.

– Kun turpeen energiakäyttö vähenee, niin suoluontoa pitää ennallistaa luonnontilaiseksi.

Metsien suojeluohjelma Metso on Mykkäsen mukaan tuottanut hyviä tuloksia Etelä-Suomen arvokkaiden metsäkohteiden vapaaehtoisessa suojelussa.

Hallitus on turvannut ohjelman rahoituksen tuleville vuosille, mutta Mykkäsen mukaan on syytä katsoa tulevaisuuteen. Esimerkiksi se, että pitäisikö Metso-ohjelmaan kuulua muutakin kuin nykyisin ohjelmaan kuuluvat metsätyypit.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti