Uutiset

Kokoomus ja Sdp tukkanuottasilla taloudenpidosta – syytöksiä vastuuttomuudesta puolin ja toisin

Puolueiden kannatusgallupeissa kärkisijoilla jonkin aikaa olleet kokoomus ja Sdp ovat lauantaina jatkaneet vapusta alkanutta toistensa sättimistä. Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen vappupuheesta alkanut kiistely jatkuu yhä. Rinne lupaili vappuna sata euroa nettona lisää kuukaudessa alle 1400 euron eläkkeisiin. Lisäys tehtäisiin usean vuoden aikana, jos julkinen talous sen sallisi.

-Emme voi lähteä erään oppositiojohtajan mukaan populistiseen huutokauppaan. Olisi vastuutonta viedä tulevien sukupolvien rahoja ja ostaa siten vaalivoitto. Silloin oltaisiin Kreikan tiellä. Vastuuttomia ei pidä päästää valtaan, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo jupisi lauantaina Seinäjoella.

Sdp:n kansanedustaja Joona Räsänen vastasi lauantaina nopeasti kokoomuksen kritiikkiin. Räsäsen mukaan kokoomuksella on runsaasti kokemusta satojen miljoonien lupausten tekemisestä vaalien alla.

-Kokoomus esiintyy mielellään tiukan taloudenpidon puolueena, mutta tosiasiassa puolueen monet vaalilupaukset ovat käyneet Suomelle kalliiksi. Yhä tuoreessa muistissa on vuoden 2007 eduskuntavaaleja edeltänyt lupaus tuntuvasta korotuksesta sairaanhoitajien palkkoihin. Nämä puheet johtivat erittäin kalliiseen työmarkkinakierrokseen ja lopulta kansallisen kilpailukykymme menettämiseen. Samaisen vaalikamppailun aikana kokoomus väläytteli vielä lääkkeiden arvonlisäveronkin poistamista, mikä olisi tarkoittanut 220 miljoonan euron aukkoa valtion budjettiin, Räsänen toteaa.

Kokoomus ja Sdp moittivat samalla kilpaa toistensa verolinjauksia, mikä on aika luonnollista. Oikeisto- ja vasemmistopuolueiden talouslinjat ovat harvemmin samoja.

-Aina hallituksessa ollessaan kokoomus käy hyvinvointivaltiota ylläpitävän oikeudenmukaisen verotuksen kimppuun. Veropohjan tuhoaminen on käynyt kalliimmaksi kuin yksikään vaalilupaus. Tällä vaalikaudella toteutetut suurituloisia suosiva yrittäjävähennys, perintö- ja lahjaveroalennukset sekä harvoja suosiva metsälahjavähennys ovat johtaneet jopa 200 miljoonan veromenetyksiin. Kun tähän lisätään puolueen säännöllisesti väläyttelemä perintöveron poisto, voidaan todeta, että kokoomuksen toiminta vaarantaa jo koko hyvinvointiyhteiskuntamme rahoituksen, Sdp:n Räsänen sanoo.

Kokoomuksen Orpo puolestaan puhui puolestaan verojen keventämisestä ja kauhisteli sitä, että ”ihmisten rahoja” vietäisiin veroilla enemmän.

-Kokoomus haluaa jatkaa työn ja yrittämisen verotuksen keventämistä. Työn vastaanottamisen on oltava aina kannattavaa. Työn pitää innostaa. Ahkeruuden pitää palkita. Ihmisten rahoista on otettava mahdollisimman vähän, Orpo sanoi Seinäjoella.

Nähtäväksi jää, jatkuuko kokoomuksen ja Sdp:n kinastelu ensi kevään eduskuntavaaleihin ja pääministeripuolueen ratkeamiseen saakka.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic