Uutiset

Kokoomus käy sote-keskustelun perjantaina puoluekokouksen alussa. Tuleeko tilaisuudesta Orpo vastaan Vapaavuori ottelu?

Kokoomus yrittää putsata puoluetta hiertävän sote-keskustelun pois heti perjantaina alkavan puoluekokouksen aluksi. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, kokoomuksesta reformiministeriryhmään kuuluva Antti Häkkänen ja sosiaali- ja terveysvaliokunnassa toimivat kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Sari Raassina vastaavat kokouspaikalla Logomossa tunnin ajan sote-kysymyksiin.

Puheenjohtaja Petteri Orpo vakuutti jo Lännen Median haastattelussa 3.6., että sote-keskustelua ei puoluekokouksessa pelätä ja hän on itse valmis keskustelemaan asiasta kokousväen kanssa.

Kokoomuksen vahva sote-kriitikko, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo twitterissä huomanneensa puoluekokouksen erillistapahtuman. Hän aikoo mennä paikalle ja ottaa myös puheenvuoron. Medialle välitetyssä ohjelmassa tilaisuutta ei ole mainittu.

Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen ei usko, että Logomossa syntyy Orpon ja Vapaavuoren välistä ottelua puoluekokouksen aluksi, vaikka puheenjohtaja ja pormestari ovat täysin eri mieltä sote-ratkaisusta.

-En usko otteluasetelmaan. Samojen seinien sisään mahdutaan.

Vain tunnin ajan varaamista perjantaina sote-keskusteluun Pesonen perustelee sillä, että kun puoluekokouksen ohjelmasta päätettiin, niin oletus oli, että sote-ratkaisut ovat huomattavasti pidemmällä ja avoimia kysymyksiä ei ole niin paljon kuin nyt.

Lepomäki ei ole paikalla

Perustuslakivaliokunta antoi viime viikon perjantaina lausuntonsa soten valinnanvapaudesta. Lausunnossa vaadittiin useita korjauksia muun muassa valinnanvapauden aikatauluun, tietosuojaongelmiin ja maakuntien rahoitukseen kriisitilanteissa. Lisäksi sote-valiokunnan pitäisi hankkia riittävä varmuus lain yhteensopivuudesta EU-oikeuden kanssa eli EU-notifikaatio. Hallituksen reformiministeriryhmä tekee parhaillaan vastinetta perustuslakivaliokunnan lausuntoon.

Orpo suhtautui tuoreeltaan optimistisesti siihen, että soten jatkokäsittelyssä voidaan löytää myös kokoomusta tyydyttävät vastaukset. Aivan toista mieltä on Vapaavuori, joka maanantaina Ylen A-studiossa sanoi, että kokoomus on myynyt kaikki periaatteensa ja soten valinnanvapaudesta ei ole enää kuin rippeet jäljellä.

Kokoomuksen muista sote- kriitikoista paikalta puuttuu kansanedustaja Elina Lepomäki. Hän ei ole mukana puoluekokouksessa, koska osallistuu samaan aikaan Italian Torinossa Bilderberg-ryhmän vuotuiseen konferenssiin Koneen hallituksen puheenjohtajan Antti Herlinin ja Sammon Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtajan Björn Wahlroosin kanssa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic