Uutiset

Kokoomus luopuisi päivähoitomaksujen korotuksesta - jopa alentaisi maksuja

Kokoomus ajaa hallituksen budjettineuvotteluissa päivähoitomaksujen korotuksen perumista. Korotuksella oli tarkoitus säästää yli 50 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeripuolue haluaa pitkällä tähtäimellä lapsille maksuttoman varhaiskasvatuksen.

Hallitus siirsi päätöksen päivähoitomaksujen korotuksista kesäkuussa syksyyn. Kokoomuksen edellinen puheenjohtaja

Alexander Stubb

väläytti maksujen korotuksesta luopumista jo kevätkauden lopun kyselytunnilla.

Pääministeripuolue keskustalle ja perussuomalaisille päivähoitomaksujen korotuksesta luopuminen ei ole itsestäänselvää, vaan peruminen aiheuttanee tiukkoja keskusteluja budjettiriihessä. Hallitus on painottanut pitävänsä kiinni kaikista suunnitelluista säästöistä.

Päivähoitomaksut nousisivat keskimääräisessä perheessä jopa yli sata euroa lasta kohden. Monet kunnat ovat kieltäytyneet toteuttamasta korotusta, joten hallituksen säästö ei toteudu suunnitellusti.

– Toivon, että löydetään hallituskumppaneiden kanssa ratkaisu päivähoitokysymykseen, joka eduskuntaan keväällä jäi, kokoomuksen puheenjohtaja

Petteri Orpo

totesi kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa Jyväskylässä.

Hallituksen esityksen mukaan päivähoitomaksut alenisivat pienimmissä tuloluokissa ja nousisivat korkeammissa tuloluokissa.

– Alentamisen suunta olisi järkevämpi. Pitkän aikavälin tavoite on, että päästäisiin joskus maksuttomaan varhaiskasvatukseen, mielestämme se on oleellinen osa lapsen koulutuspolkua.

Elinkeinoelämän keskusliitto, EK esitti maanantaina, että päivähoitomaksuja alennettaisiin merkittävästi. Alennus rahoitettaisiin asumistuen pienentämisellä.

– En ota kantaa näihin. Hallituksella on iso paketti pöydässä, täytyy löytää oikeudenmukaisia ratkaisuja, Orpo totesi.

Hallitustrio keskustelee vihapuheesta

Hallituksen tärkeimmäksi asiaksi budjettineuvotteluissa nousee työllisyyspaketti, jota nyt valmistellaan työ- ja elinkeinoministeriössä ja valtiovarainministeriössä.

Orpo korosti kesäkokouksessa, että Suomessa pitää tavoitella mahdollisimman korkeaa työllisyysastetta.

– Työllisyysaste ja hyvinvointiyhteiskunta ovat pari.

Orpon mukaan hallituksen keinolistalla ovat muun muassa kannustinloukkujen purku, työttömyysturvan kehittäminen aktivoivaan suuntaan, työllistämisen kynnyksen alentaminen ja työllistämispalvelujen parantaminen.

Hallitus aikoo Orpon mukaan keskustella hallitustrion tapaamisessa myös rasismi- ja vihapuheista, joita on ilmennyt perussuomalaisten piirissä kesän aikana.

– Kokoomus eikä hallitus voi hyväksyä rasismipuheita. Ensi sijaisesti tietysti perussuomalaisten on käytävä tätä keskustelua.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti