Uutiset

Kokoomus on kuntavaalien voittaja – "Tässä nähdään, että kyllä se sydän on sittenkin oikealla"

Kokoomuksen Petteri Orpo, Elina Valtonen, Antti Häkkänen ja Kai Mykkänen.
Kokoomuksen Petteri Orpo, Elina Valtonen, Antti Häkkänen ja Kai Mykkänen. Lehtikuva/Mikko Stig

Kokoomus oli sunnuntaina suurin puolue neljänsissä kuntavaaleissa peräkkäin.

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo julistautui voittajaksi iltakymmenen jälkeen, jolloin Yle julkaisi ennusteensa vaalien lopputuloksesta. Puolue oli tuolloin tukevassa, usean prosenttiyksikön johdossa.

–  Tässä nähdään, että kyllä se sydän on sittenkin oikealla. Me olemme saaneet ihmisiltä vahvan luottamuksen hoitaa asioita Suomen kunnissa, Orpo sanoi illalla.

Ääntenlaskun loppusuoralla Ylen ennuste ennakoi puolueelle 21,4 prosentin kannatusta, kun toisena ollut SDP häämötti 17,7 prosentissa. Äänistä oli tuolloin laskettu yli 96 prosenttia.

Keskusta oli hivuttautumassa lähes 15 prosentin kannatuksella edelle perussuomalaisista, jonka kannatus oli 14,5 prosenttia. Vihreät oli jäämässä viidenneksi 10,6 prosentin tuella.

Kokoomuksen tuloksesta oli tulossa vielä parempi kuin neljä vuotta sitten. Edellisissä kuntavaaleissa puolue sai 20,7 prosenttia äänistä. Sen sijaan SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin oli tulokseen pettynyt. Puolue sai neljä vuotta sitten 19,4 prosentin kannatuksen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Petteri Orpo ja Sanna Marin
Petteri Orpo ja Sanna Marin.

 

”Jos luvut toteutuvat tällaisina, ovat ne tietysti pettymys”

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin luonnehtii puolueen kuntavaalitulosta pettymykseksi, mikäli se vastaa Ylen ennustetta.

Ennuste povaa SDP:lle 17,7 prosentin kannatusta, mikä on vajaat kaksi prosenttiyksikköä heikompi kuin edellisten kuntavaalien tulos.

–  On selvää, että kun kannatus vähenee, niin ei siihen puheenjohtaja ikinä voi tyytyväinen olla. Varmasti tulemme hyvin tarkasti analysoimaan vaalituloksen, Marin sanoi.

Juttu jatkuu faktaosion jälkeen.

Näin puolueiden kannatus jakautui kuntavaaleissa

–  Kokoomus 21 prosenttia (edellisissä vuoden 2017 kuntavaaleissa 20,7 prosenttia)
–  SDP 17,8 (19,4)
–  Keskusta 15,4 (17,5)
–  Perussuomalaiset 14,6 (8,8)
–  Vihreät 10,3 (12,5)
–  Vasemmistoliitto 7,9 (8,8)
–  RKP 4,9 (4,9)
–  Kristillisdemokraatit 3,5 (4,1)
–  Liike Nyt 1,5 (ei ollut mukana vuoden 2017 kuntavaaleissa)
–  muut 2,1

Puolueiden kannatus, kun kuntavaalien äänistä oli laskettu noin 96 prosenttia

Marin uskoi, että hallitusvastuu ja vaikeat, ihmisten arkeen vaikuttavat päätökset korona-aikana ovat saattaneet vaikuttaa SDP:n tulokseen.

Marin ei osannut arvioida, kuinka paljon esimerkiksi hänen ja valtioneuvoston kanslian ympärillä vellonut aamiaiskohu vaikutti tulokseen.

Marin myös väläytti Ylen kuntavaalitentissä ennen vaaleja ajatusta kuntaveron progressiosta. Hän ei kuitenkaan uskonut, että keskustelu heijastui tulokseen.

–  En usko, että mikään yksittäinen teema erityisesti on korostunut. Toivon mukaan ihmiset ovat ajatelleet kunnan tehtäviä ja palveluita äänestäessään, Marin sanoi aiemmassa haastattelussa tulosillan aikana.

Marin ilmaisi myös olevansa surullinen alhaisesta äänestysprosentista. Äänestämässä kävi 55,1 prosenttia äänioikeutetuista, kun viime kuntavaaleissa vuonna 2017 äänestysprosentti oli 58,9.

–  Olisin toivonut, että olisimme päässeet yli 60 prosentin äänestysaktiivisuuden, Marin sanoi.

SDP on kuitenkin jatkamassa edellisten kuntavaalien tapaan toiseksi suurimpana kuntapuolueena. Suurimpana puolueena jatkaa Ylen ennusteen mukaan kokoomus 21,5 prosentin kannatuksella.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Annika Saarikko
Annika Saarikko

Keskustan Saarikko: Minulle tämä on viesti siitä, että keskustan aurinko nousee

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo, että puolue on valmis yhteistyöhön perussuomalaisten kanssa. Ylen ennusteen mukaan keskustan tulos on perussuomalaisten kanssa lähellä toisiaan. Saarikon mukaan sellaisen asetelman perussuomalaiset halusivat kuntavaaleihin puolueiden välille rakentaa.

–  Yhteistyötä ollaan valmiita tekemään, mutta samalla muistutan, että vaalivoittajilla on myös vastuuta ja sitten ei enää sivupöydistä voi huudella.

Saarikko mainitsi, että Ylen ennuste 14,7 prosentin kannatuksesta on keskustalle huomattavasti parempi kuin viikon viimeisimmät gallupit olivat. Keskustan kannatus oli Ylen gallupissa 13 prosenttia. Saarikon mukaan puolue teki hyvän loppukirin.

–  Toivon, että se tässä tuloksessa näkyy.

Ennuste on myös korkeampi kuin keskustan viime eduskuntavaalien tulos, joka oli 13,8 prosenttia. Saarikko kuitenkin myönsi puolueen menettävän asemiaan suhteessa viime kuntavaaleihin.

–  Mutta aika paljon tässä on meille tästä kohtalon vaalia manattu, ja minulle tämä on viesti siitä, että keskustan aurinko nousee.

Oikeusministeriön tulospalvelun mukaan keskusta oli saamassa 2  457 paikkaa kello 22.45 laskentatilanteen perusteella eli 369 paikkaa vähemmän kuin viime kuntavaaleissa. Keskusta oli säilyttämässä paikkansa vahvimpana kuntapuolueena paikkojen määrällä mitattuna.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Li Andersson

Vasemmistoliiton Andersson: Pärjäsimme hyvin isoissa kaupungeissa, mutta emme niin hyvin pikkukunnissa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kuvaa puolueensa vaalitulosta stabiiliksi. Puolue keräsi Ylen ennusteen mukaan 8,1 prosenttia äänistä, sijoittuen kuudenneksi.

Andersson myönsi, että puolueen ehdokaslista jäi hieman vajaaksi.

– Vasemmistoliitto pärjäsi oikein hyvin isoissa kaupungeissa, mutta ei niin hyvin pienemmillä paikkakunnilla, missä muutos ehdokasmäärissä on tapahtunut, hän sanoi. Hän kuvasi monien pitkäaikaisten kuntapolitiikkojen jättäytyneen pois ja sukupolvenvaihdoksen näkyneen tuloksissa.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kuvasi puoleen viiden prosentin tulosta hyväksi.

– Kuntalaiset ovat nähneet, että olemme luotettava puolue. Olemme vastuuta kantava puolue, joka pitää huolta ihmisten perusoikeuksista, hän sanoo.

Kristillisdemokraatit keräsi 3,6 prosenttia äänistä. Puheenjohtaja Sari Essayahin mukaan vaalien siirto vaikutti puolueen ehdokaskeräykseen positiivisesti. Tulos oli kuitenkin ennusteen mukaan laskussa noin 0,5 prosenttia edellisiin vaaleihin verrattuna.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jussi Halla-aho
Jussi Halla-aho

Halla-aho Ylen vaaliennusteesta: Tulos näyttää varsin hyvältä, vertaa sitä mihin tahansa

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho sanoo, että Ylen vaaliennusteen perusteella puolueen tulos näyttää varsin hyvältä, vertaa sitä mihin tahansa.

Hän lisää, että puolueen vaalitulokseen on ladattu muiden kuin perussuomalaisten taholta enemmän odotuksia. Halla-ahon mukaan puolue ei ole koskaan pystynyt kuntavaaleissa täysimääräisesti realisoimaan valtakunnallista kannatustaan ja tämä selittyy pitkälti äänestysaktiivisuudella.

Ylen ennusteen mukaan perussuomalaiset on saamassa 14,5 prosenttia äänistä. Ylen torstaina julkaistu gallup povasi perussuomalaisille 18 prosentin kannatusta. Viime kuntavaaleissa vuonna 2017 perussuomalaiset sai 8,8 prosenttia äänistä. Kyseessä on siis monen prosenttiyksikön nousu edellisiin vaaleihin verrattuna.

Yleisradion ennuste on perinteisesti ennakoinut vaalitulosta melko hyvin. Halla-aholta kysyttiin, miten valtuutettujen määrän nousu tulee näkymään.

– Se tulee näkymään siten, että perussuomalaisten arvot ja linjaukset kuuluvat entistä selvemmin kaikissa keskusteluissa ja päätöksenteossa, Halla-aho sanoo.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on aina avoimia yhteistyölle kaikkien kanssa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Maria Ohisalo

Ohisalo harmittelee ilmastoasioiden ja koulutuksen jäämistä muiden asioiden alle vaalikeskusteluissa

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo harmittelee ilmastoasioiden ja koulutuksen jäämistä muiden asioiden alle kuntavaalien puheenjohtajatenteissä. Hänen mukaansa se selittää vihreiden vaalitappiota.

Vihreät ovat Ylen ennusteen mukaan saamassa kuntavaaleissa 10,9 prosentin kannatuksen, mikä on 1,6 prosenttia vähemmän kuin neljä vuotta sitten.

–  Valitettavasti vaikkapa puheenjohtajatenteissä ei ole juurikaan puhuttu ilmastonmuutoksesta tai koulutuksesta. Ne arjen tärkeimmät kysymykset on tuntuneet jääneen ensinnäkin ehkä koronan alle ja sen jälkeen aamupalakohujen ja muiden alle, mitä pidän harmillisena, Ohisalo sanoi Ylen haastattelussa.

Ohisalo muistutti, että vihreille näyttäisi vaalitappiosta huolimatta olevan tulossa historiansa toiseksi paras kuntavaalitulos.

Ohisalo arvioi, että vihreiden lopullinen tulos saattaa muodostua Ylen ennustetta paremmaksi. Hän viittasi viime päivien nousujohteisiin galluplukuihin ja siihen että, suurten kaupunkien ääniä on edelleen paljon laskematta.

–  Odotetaan loppuu asti, ja katsotaan, mitä sieltä tulee, Ohisalo sanoi.

Ohisalo myöntää, että puolueessa odotettiin, että puolue on vaaleissa Helsingin suurin puolue, kuten se on ollut viime eurovaaleissa ja eduskuntavaaleissa.

–  Jos se nyt jää toteutumatta, niin se tulee sitten myöhemmin, Ohisalo sanoi viitaten Helsingin suurimman puolueen asemaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Harry Harkimo
Harry Harkimo

Liike Nytin Harkimo Ylen vaaliennusteesta: Olen tyytyväinen tulokseen

Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo kertoo pitävänsä puolueen ääniosuutta hyvänä ja olevansa tyytyväinen, että puolue pääsi levittäytymään useisiin kuntiin.

Kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa mukana ollut puolue keräisi Ylen vaaliennusteen mukaan 1,5 prosenttia äänistä. Puolue saisi lähes 50 valtuutettua.

Harkimon mukaan tulos lupaa hyvää eduskuntavaaleja varten, mutta hän ei täsmentänyt Ylen haastattelussa, millaista politiikkaa puolue pyrkii kunnissa ajamaan.

Kokoomus viime vaalien voittaja

Vuoden 2017 kuntavaaleissa eniten ääniä sai kokoomus, jonka kannatusprosentti oli 20,7. Toisena oli SDP kannatusprosentilla 19,4 ja kolmantena keskusta kannatusprosentilla 17,5. Vihreät saivat äänistä 12,5 prosenttia ja perussuomalaiset 8,8 prosenttia. Myös vasemmistoliiton kannatus oli 8,8 prosenttia. RKP:tä äänesti 4,9 prosenttia kansalaisista ja kristillisdemokraatteja 4,1 prosenttia.

Vaalien lopullinen tulos saattaa poiketa huomattavastikin ennakkoäänistä. Esimerkiksi keskustan kannattajat äänestävät perinteisesti paljon ennakkoon, kun taas perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajat jättävät usein äänestämisen varsinaiselle vaalipäivälle.

Näissä vaaleissa tilannetta sekoittaa kuitenkin korona. Ennakkoäänestys oli tavallista pidempi ja ennakkoon äänestettiin enemmän tänä vuonna kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Torstaina julkaistussa Ylen kannatusmittauksessa suosituin puolue oli kokoomus 19,6 prosentin kannatuksella. Toisena oli perussuomalaiset 18 prosentin kannatuksella ja kolmantena pääministeripuolue SDP 17 prosentin kannatuksella.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic