Uutiset

Kokoomus viemässä Ylen ennusteen mukaan aluevaalien voiton, keskusta ja SDP vääntävät kakkossijasta – perussuomalaisille raju pettymys

Kolme kärkipuoluetta ovat ylhäisessä yksinäisyydessän, kun noin puolet äänistä on laskettu.
Puheenjohtaja Petteri Orpo (kesk.) kokoomuksen vaalivalvojaisissa Helsingissä.
Puheenjohtaja Petteri Orpo (kesk.) kokoomuksen vaalivalvojaisissa Helsingissä. Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kokoomus on viemässä Suomen historian ensimmäisten aluevaalien voiton, kertoo Ylen ennuste.

Kokoomus on saamassa 21,7 prosenttia äänistä. Kakkossijasta käydään tiukkaa kamppailua pääministeripuolue SDP:n ja keskustan välillä, sillä molemmat ovat saamassa Ylen ennusteen mukaan 19,6 prosentin ääniosuuden.

Perussuomalaiset on jäämässä kaukaiselle nelossijalle, ennuste povaa puolueelle 11 prosentin ääniosuutta.

Vasemmistoliitto saa ennusten mukaan 8,1 prosenttia, vihreät 7,1 prosenttia, RKP 5,1 prosenttia, kristillisdemokraatit 4,2 prosenttia ja Liike Nyt 1,9 prosenttia äänistä.

Äänestysprosentti oli 47,5 prosenttia ja jäi selvästi alhaisemmaksi kuin esimerkiksi viime vuoden kuntavaaleissa, jolloin äänestämässä kävi 55,1 prosenttia äänioikeutetuista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

–  Olen hämmentyneen iloinen tähänastisesta tuloksesta. Kolme puoluetta on tasaväkisesti kärjessä, voi tapahtua mitä tahansa, sanoi keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.
–  Olen hämmentyneen iloinen tähänastisesta tuloksesta. Kolme puoluetta on tasaväkisesti kärjessä, voi tapahtua mitä tahansa, sanoi keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko. Lehtikuva/Roni Rekomaa

Orpo ja Saarikko tyytyväisiä, Purra pettyi

Kokoomus oli pitänyt kärkipaikkaa ennen vaaleja julkaistuissa kannatusmittauksissa. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi pitävänsä ensimmäisiä tietoja tuloksesta erittäin hyvinä ja sanoi laskentatilanteen kertovan siitä, että puolueelle löytyy luottamusta.

–  Se on erittäin hyvä tulos, olemme kärjessä. Olemme tehneet nousujohteisen, positiivisen kampanjan. Nyt kun vaalipäivän ääniin tästä lähdetään, niin on lupa odottaa, että asema pitää, Orpo sanoi heti ennakkoäänten julkistamisen jälkeen.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin sanoi kolmen kärkipuolueen kannatuksen näyttävän hyvin tasaiselta.

–  Tietenkin toivon, että SDP tuosta nousee ja olemme ykkösiä, Marin sanoi.

Pääministeri sanoi jännittävänsä myös sitä, mihin äänestysprosentti asettuu, ja kertoi toivovansa, että se nousee yli viidenkymmenen.

Keskustan tulos on tässä vaiheessa hitusen parempi kuin gallupit antoivat odottaa.

–  Olen hämmentyneen iloinen tähänastisesta tuloksesta. Kolme puoluetta on tasaväkisesti kärjessä, voi tapahtua mitä tahansa, sanoi keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Perussuomalaisten tulos on jäämässä selvästi odotettua heikommaksi.

–  Tietenkään tähän ei voi olla tyytyväinen, erittäin vaikeat vaalit, puheenjohtaja Riikka Purra totesi.

Purralle kyseessä ovat ensimmäiset vaalit puolueen puheenjohtajana. Hän harmitteli sitä, että äänestysaktiivisuus todennäköisesti jää hyvin alhaiseksi, eivätkä vaalit ja uudistus ole kiinnostaneet kovin monia.

–  Näen tämän hyvin suurena ongelmana, ylipäätänsä uusien aluevaltuustojen, mutta myös meidän koko demokraattisen järjestelmämme (ongelmana), Purra sanoi.

Jaossa lähes 1 400 valtuutetun paikkaa

Aluevaaleissa valitaan edustajat 21 hyvinvointialueen aluevaltuustoon. Paikkoja on jaossa liki 1  400 ja niitä tavoittelee yhteensä yli 10  000 ehdokasta.

Aluejako seuraa pääosin maakuntien rajoja. Poikkeuksena on Uusimaa, joka on jaettu Helsingin lisäksi neljään alueeseen. Helsinki ja Ahvenanmaa ovat näistä vaaleissa sivussa. Helsingissä kaupunki vastaa jatkossakin palvelujen järjestämisestä.

Aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuussa. Hyvinvointialueet ottavat ensi vuoden alusta vastuun sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä.

Seuraavat aluevaalit järjestetään kuntavaalien yhteydessä vuonna 2025.

Uusimmat

Fingerpori

comic