Uutiset

Kokoomusjohto leppoisin mielin Vapaavuoren kanssa sote-väittelyyn. "Rehdisti eri mieltä, muuten samassa joukkueessa."

Kokoomusväki valui perjantaina iltapäivän aikana pikku hiljaa Turun Logomoon. Hyvissä ajoin kokouspaikalla oli myös puolueen turkulainen puheenjohtaja Petteri Orpo. Orpo ja muu kokoomusjohto kulki kokouspaikan käytävillä leppoisin mielin, vaikka illalla on odotettavissa kiihkeäksi ennakoitu sote-keskustelu.

-En usko, että sote tulee jakamaan hirveästi puoluekokousväkeä. Osa meistä on eri mieltä sote-ratkaisusta, mutta suurimmalta osalta välittyy se, että haluttaisiin ratkaisuja ja senkaltaisia ratkaisuja, että aidosti ne asiat, joiden takia tähän ratkaisuun lähdettiin eli paremmat palvelut, jouheva hoitoon pääsy ja taloudelliset säästöt toteutuvat. Iso enemmistö haluaa tätä, en usko, että tästä mitään draamaa saadaan aikaan.

Orpo kertoi, että perjantai-illan sote-keskustelu käydään hänen aloitteestaan.

-En halua pistää keskustelua mitenkään veran alle. Toiveestani tänään järjestetään sote-keskustelutilaisuus, ja salissa voi koko viikonlopun ajan puhua eri yhteyksissä sote-uudistuksesta ja maakuntauudistuksesta.

Väittelyyn sotea kritisoivan Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren kanssa Orpo suhtautui rauhallisesti.

-Ollaan rehdisti eri mieltä asioista, mutta muuten samassa joukkueessa.

Kokoomusta reformiministeriryhmässä edustava oikeusministeri Antti Häkkänen muistutti, että olisi mielenkiintoista kuulla Vapaavuoren vaihtoehto Reforministeriryhmä valmistelee hallituksen vastinetta perustuslakivaliokunnan lausuntoon. Vastineen odotetaan valmistuvan ensi viikolla.

Puhutaan muutakin kuin sotea

Orpo korosti, että kokoomusväki on tullut Turkuun puhumaan muustakin kuin sotesta.

-Tässä linjataan tulevaa kahden vuoden puoluekokouskautta. Kun näillä näkymin mennään kolmiin vaaleihin, niin linjataan niitä asioita, joita kokoomus haluaa tehdä suomalaisten hyväksi. Uudistetaan periaateohjelmaa ja pidetään linjapuheita. Sote on satavuotiaan kokoomuksen historiassa yksi asia, se on iso asia, mutta vain yksi politiikan asia.

Orpo vakuutti edelleen, että sotessa on löydettävissä ratkaisu, joka takaa talouskehyksen pitämisen ja toimivan valinnanvapausjärjestelmä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen vakuutti tunnelman kansanedustajien keskuudessa olevan hyvä ja odottavan rauhallinen. Kantaa otetaan sitten, kun esitys lopullisesti valmis.

-Haluamme tietysti varmistaa, että meidän näkökulma ja tavoitteet toteutuvat.

Varapuheenjohtajien vaali näkyi

Kokoomuksen puoluekokous valitsee Petteri Orpon toiselle kaudelle lauantaina. Sunnuntaina käydään varapuheenjohtajien vaali.

Viisi varapuheenjohtajaehdokasta, Antti Häkkänen, Sanni Grahn-Laasonen, Janne Sankelo, Juha Ojares ja Mari-Leena Talvitie kampanjoivat Logomon käytävillä. Tarjolla oli muun muassa pinssejä ja vesipulloja.

Häkkänen ja Grahn-Laasonen valitaan käytännössä varmasti, mutta kolmannesta varapuheenjohtajan paikasta kisaillaan.

Oululainen Mari-Leena Talvitie on toiminut kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja ja kauhavalainen Janne Sankelo varapuheenjohtajana.

-Pohjoinen ääni tarvitaan varapuheenjohtajien joukkoon, muistutti Talvitien puolesta Logomossa kampanjoinut Pekka Simonen Pohjois-Pohjanmaan kokoomuksesta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic