Uutiset

Kolme kiinalaisyhtiötä mukaan rakentamaan Vesterbackan Tallinnan tunnelihanketta

Liikemies Peter Vesterbacka toimii Tallinnan ja Helsingin välisen tunnelin puuhamiehenä. Kuva: Timo Marttila
Liikemies Peter Vesterbacka toimii Tallinnan ja Helsingin välisen tunnelin puuhamiehenä. Kuva: Timo Marttila

Suomen ja Viron välille merenalaista rautatietunnelia suunnitteleva Finest Bay Area Development on allekirjoittanut aiesopimuksen kolme kiinalaisyhtiön kanssa tunnelin rakentamisesta.

Nämä yhtiöt ovat asiasta perjantaina uutisoineen Reutersin mukaan China Railway International Group, China Railway Engineering Company ja China Communications Construction Company.

– Nämä kumppaniyhtiöt ovat maailman suurimpia omilla erikoisaloillaan, sanoo tunnelihankeyhtiön Finest Bay Developmentin Peter Vesterbacka, joka toimii hankkeen vetäjänä.

Yhtiöt osallistuisivat tunnelin rakentamiseen ja lopulliseen suunnitteluun.

Westerbackan mukaan uudet kumppanit ovat tarpeen, koska Suomella ja Virolla on rajatut resurssit tunneli- ja nopeiden junien teknologiassa.

Finest Bay Area Development ilmoitti jo helmikuussa saaneensa sovittua 15 miljardin euron rahoituksen tunnelille kiinalaisen Touchstone Capital Partners (TCP) -sijoitusyhtiön kanssa.

Suomessa kiinalaisten mukaantulo hankkeeseen on herättänyt keskustelua motiiveista.

Kiinalaisten ratahankkeeseen kohdistuneen kiinnostuksen taustalla on nähty muun muassa suunnitelmia uudesta ”Jääsilkkitiestä”. Se yhdistäisi Kiinan Eurooppaan Jäämeren kautta.

Vesterbackan ajamaa jättihanketta on myös arvosteltu epärealistiseksi. Esimerkiksi Viron hallitus ei ole vakuuttunut siitä, täyttääkö projekti erikoiskaavamenettelyn edellytykset.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti