Uutiset

Kolme taiteilijaa sulkeutui erakoiksi Lappiin – Heidän ainoa yhteytensä ihmisiin tulee videon välityksellä Kiasmasta

 

Kolme taiteilijaa on sulkeutunut kolmeen eri mökkiin eri puolille Lappia. He aikovat olla mökeissään yksin kuukauden ajan. Taiteilijoita voi sinä aikana käydä tapaamassa neljännessä mökissä, joka on pystytetty nykytaiteen museo Kiasmaan.

Kyseessä on

Shia LaBeoufin

,

Nastja Säde Rönkön

ja

Luke Turnerin

#Alonetogether

-performanssi, joka on osa ARS17-näyttelyä. Teoksen nimi yksin yhdessä kuulostaa hyvin suomalaiselta ajatukselta, mutta taiteilijoista vain Rönkkö on suomalainen. LaBeouf on Yhdysvalloista ja Turner Britanniasta.

Kävimme moikkaamassa kolmikkoa. Harmaa hirsimökki nököttää huoneessa Kiasman kolmannessa kerroksessa. Kuvaa mökin ympäristöstä voi vakoilla suorana netissä osoitteessa alonetogether.kiasma.fi

.

 

Sisällä pienessä mökissä on kolme tv-ruutua, joista taiteilijat katsovat tulijaa. Voisi luulla, että tilanne olisi ahdistava. Tulijako tässä joutuu esiintymään? Pitääkö jotain small talkiakin harrastaa? Kenelle kolmesta taiteilijoista puhuisi? He kaikki kuulevat sinua, mutta eivät näe tai kuule toisiaan, joten kaikki katseet ovat kohdistuneet mökin vieraisiin.

Kiasman mökissä tungosta

 

Taiteilijat eivät puhu mitään, mutta he kirjoittavat ruutuun kysymyksiä ja vastauksia. Jutustelu on hyvässä vauhdissa, kun astumme sisään.

Rosaliina Paavilainen

 

kysyy juuri taiteilijoiden lempieläimiä. Taiteilijat kysyvät mökissä olijoilta samaa. Vieraiden määrää ei rajoiteta eli mökkiin ei tarvitse mennä yksin. Keskustelu polveilee maitovalaista vieraiden hiustyyleihin ja poropaitoihin.

 

Paavilainen on ollut mökissä jo puoli tuntia ystävänsä Sateenkaarimiehen kanssa. Sateenkaarimies ei halua paljastaa nimeään. Ehkä se on hyvä, sillä lopulta keskustelu päätyy siihen, että LaBeouf yllyttää Sateenkaarimiestä riisuutumaan.

 

Väkeä tulee lisää, joten meidän on aika tehdä tilaa. Paavilainen ja Sateenkaarimies jäävät vielä mökkiin.

 

Se, mitä sitten tapahtui, saattaa selvitä kuukauden kuluttua, kun näistä kohtaamisista koottu dokumentaatio nähdään samassa mökissä Kiasmassa.

Ihmiskoe erityksestä

 

”Taiteilijat tekevät eräänlaisen ihmiskokeen, missä he tutkivat riippuvuuttaan muista. Eristäydyttyään toisistaan ja muusta maailmasta jokapäiväinen yhteys Kiasman kävijöihin muodostuu heille mitä luultavimmin elintärkeäksi”, intendentti

Arja Miller

 

pohtii ARS17-katalogissa.

 

Teoksen asetelma pohtii esitteen mukaan myös eristäytymistä nykyisen sosiaalisen median tuottaman äärimmäisen läsnäolon aikakaudella, sekä toisaalta digitaalisen teknologian mahdollistamaa uudenlaista yhteisöllisyyttä ja hyvin intiimiäkin viestintää.

 

Se kaikki performanssissa tuntui jo ensikosketuksella. Kokemus oli kaiken tuon hienon ajatuksen lisäksi myös yksinkertaisesti hauska.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic