Uutiset

Kolmella alueella mahdollisuus päästä junaliikenteen piloteiksi – Berner: "Pilotoinnilla voidaan valmistautua rautatieliikenteen isoihin muutoksiin"

Liikenne- ja viestintäministeriö on valinnut alueellisen junaliikenteen pilottien jatkosuunnitteluun Kymenlaakson, Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan hankkeet.
Liikenne- ja viestintäministeriö valitsi Etelä-Pohjanmaan, Pirkanmaan ja Kymenlaakson pilottihankkeet junaliikenteen pilottien jatkosuunnitteluun. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Liikenne- ja viestintäministeriö on valinnut kolme aluetta, joissa alueellisen junaliikenteen pilottihankkeita saatetaan ryhtyä kehittämään. Alueet ovat Etelä-Pohjanmaa, Pirkanmaa ja Kymenlaakso.

Kolme valittua pilottihanketta etenevät pilottien jatkosuunnitteluun. Suunnitteluun osallistuvat ministeriön ja valittujen alueiden lisäksi Väylävirasto ja VR-Yhtymä Oy.

Lopulliset pilottikohteet päätetään keväällä 2019.

Ministeriö valitsi nämä kolme aluetta siksi, että niiden hankkeet olivat alueilla jo toimivia ja olemassa olevia matkaketjuja. Alueilla oli myös valmius sitoutua liikenteen kehittämiseen.

– Lisäksi valintaan vaikutti alueen kysyntäpotentiaali ja hankkeen tekninen toteutettavuus joulukuusta 2019 alkaen. Valitut hankkeet ovat myös liikennöintikokonaisuuksia, joilla on mahdollista kehittää ja kasvattaa alueen nykyistä joukkoliikennettä, ministeriö tiedotti keskiviikkona.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan lopulliset päätökset pilottien toteuttamisesta tehdään vasta jatkosuunnittelun ja alueiden tosiasiallisten sitoutumismahdollisuuksien perusteella.

– Rautatieliikenteessä on tulossa isoja muutoksia, kuten rautateiden henkilöliikennepalvelujen avaaminen. Pilotoinnilla voidaan ennakolta valmistautua muutoksiin ja varautua mahdollisiin haasteisiin. Ajatuksena on myös kehittää alueellista junaliikennettä vastaamaan paremmin alueiden tarpeita, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner tiedotteessa.

Tavoitteena on hänen mukaansa kasvattaa rautatieliikenteen osuutta kansalaisten liikkumisessa, sillä raideliikenteen lisääminen vähentää myös liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä.

Mahdollisten pilottihankkeiden on tarkoitus alkaa joulukuussa 2019. Liikennöintiä jatkettaisiin kesäkuuhun 2022 saakka.

Ministeriö sai hakemuksia yhteensä 11 kappaletta.

Uusimmat

Fingerpori

comic