Uutiset

Kolmen viikon valtaus ministeriössä päättyy – Lakkoilevat opettajat palavat kotiin Liettuassa

Ministeriössä asuneet opettajat purkavat viimein protestileirinsä. Opettajien lakko päättyy todennäköisesti perjantaina.
Lännen media vieraili opettajien valtaamassa neuvotteluhuoneessa viikko sitten, kun siellä asui kymmenkunta opettajaa. Protesti sujui rauhallisesti. Kuva: Markus Kuokkanen

Liettuan opettajalakko on päättymässä. Opettajat valtasivat koulutus- ja tiedeministeriön neuvotteluhuoneen kolme viikkoa sitten, kun alan lakkoneuvottelut ajautuivat umpikujaan. Nyt osapuolet kertovat, että neuvotteluhuoneen valtaus päättyy keskiviikkona tai viimeistään lähipäivinä.

Ministeri Rokas Masiulisin neuvonantaja Vytaute Šmaižyte kertoo, että opettajien ammattiliittojen kanssa on nyt sovittu tärkeimmistä periaatteista. Työehdoissa riittää kuitenkin neuvoteltavaa vielä kuukausiksi.

Molemmat osapuolet sanovat, että koulujen lakko päättyy todennäköisesti perjantaina. Ratkaisevia päätöksiä tehdään vielä myöhemmin tällä viikolla.

– He eivät ole tehneet lopullista päätöstä siitä, loppuuko lakko perjantaina. Opettajat neuvottelevat vielä keskenään asiasta, Šmaižyte selittää.

Lakkoilleet opettajat väsyneitä, mutta tyytyväisiä

Ministerissä asuneet opettajat ovat tyytyväisiä taistelun päättymiseen.

– Suurin osa meistä on väsyneitä odottamiseen. Kaikkien keskustelujen jälkeen nähtiin onnellinen loppu. Ei sataprosenttisen hyvä, mutta jonkinlainen sopu kuitenkin, pohtii LŠDPS-ammattiliittoon kuuluva opettaja Aivaras Dočkus.

Dočkus näkee opettajien dramaattisella protestilla myös laajempaa merkitystä. Hän toivoo, että se tuo yhtenäisyyttä julkisen sektorin työntekijöiden vaatimuksiin.

Palkkauudistus sytytti protestit

Opettajien lakko alkoi jo marraskuun 12. päivänä reaktiona palkkajärjestelmän uudistukseen. Neuvotteluhuoneen valtaus alkoi marraskuun 28. päivänä, kun parikymmentä opettajaa tuli tapaamaan ministeriä, eikä suostunut enää lähtemään rakennuksesta.

Ensimmäisen valtausviikon jälkeen koulutus- ja tiedeministeri Jurgita Petrauskiene sai potkut pääministeriltä. Virkaa hoitaa nyt väliaikaisesti liikenne- ja viestintäministeri Rokas Masiulis.

Opettajia ei poistettu ministeriöstä väkisin. Kun Masiulis sai koulutus- ja tiedeministeriön vastuulleen, hän antoi opettajille virallisen luvan oleskella ministeriössä. Sen jälkeen valtaus ei enää rikkonut lakia.

Liettuassa on useita opettajia edustavia ammattiliittoja. Ministeriön huoneen valtaus on LŠDPS-liiton järjestämä

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti