Uutiset

Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen

Talousasiantuntijoiden mukaan sopimus leikkaisi brittiläisten tuloja enemmän kuin Theresa Mayn neuvottelema sopimus.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk (vas.) ja Euroopan parlamentin puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Kuva: OLIVIER HOSLET
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk (vas.) ja Euroopan parlamentin puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Kuva: OLIVIER HOSLET

Lähes kolmen vuoden neuvottelut ja tällä viikolla yötä päivää jatkuneet loppuväännöt johtivat 27 EU-maan hyväksymään brexit-sopimukseen. Yksimielinen päätös tehtiin tänään huippukokouksessa Brysselissä.

Useat EU-johtajat iloitsivat päätöksestä, mutta varoittivat samalla, että sopimuksen läpimeno brittiparlamentissa on kaikkea muuta kuin varma.

Vaikka sopimus vaatii vielä EU:n parlamentin hyväksynnän, ratkaisevaa on brittiparlamentin kanta. Se käsittelee sopimusta lauantaina.

Tusk jätti lisäajan auki

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mukaan lisäaikaa neuvotteluille ei enää tule eikä tarvita. Lausuntoa on pidetty taktikointina, jolla yritetään vakuuttaa brittiparlamentaarikot äänestämään sopimuksen puolesta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin mukaan lisäaika ei kuitenkaan ole poissuljettu vaihtoehto.

Jos lisäaikaa pyydetään, hän aikoo konsultoida jäsenmaiden kantaa asiaan.

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi uskovansa, että parlamentin enemmistö katsoo hyväksi äänestää sopimuksen puolesta.

– En usko, että viivästys on Britannian tai muun Euroopan etu. Tämä näkemys saa tukea laajalti, hän totesi tiedotustilaisuudessa sopimuspäätöksen jälkeen.

Taloudelle miinusta kuusi prosenttia

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien talousasiantuntijoiden mukaan Johnsonin neuvotteleman sopimuksen vaikutukset brittiläisten tuloihin ovat negatiivisemmat kuin hänen edeltäjänsä Theresa Mayn neuvotteleman ja parlamentin kaataman sopimuksen.

Näin on siitä huolimatta, etteivät sopimukset eroa dramaattisesti toisistaan.

Tänään hyväksytyssä sopimuksessa on kuitenkin vähemmän EU:n kanssa linjassa olevaa sääntelyä ja suurempia kaupan rajoitteita.

– Tämä sopimus vaikuttaa talouteen haitallisemmin kuin Theresa Mayn brexit, sanoo UK in a Changing Europe -ajatushautomon johtaja Anand Menon.

Merkittävät vaikutukset aikaisintaan 2021

Viime viikolla hautomo arvioi, että sopimus laskisi brittiläisten tuloja keskimäärin kuudella prosentilla verrattuna tilanteeseen, jossa maa pysyisi EU:n jäsenenä. Menonin mukaan arviota ei ole syytä muuttaa tänään syntyneen sopimuksen perusteella.

Mayn sopimuksen vaikutus arvioitiin miinus viideksi prosentiksi.

Jos Britannia eroaa ilman sopimusta, negatiivinen talousvaikutus olisi arvioiden mukaan kahdeksan prosenttia asukasta kohden.

Johnsonin neuvotteleman sopimuksen mukaan merkittäviä taousvaikutuksia ei kuitenkaan tulisi vielä vuonna 2020. Se johtuu sopimukseen sisältyvästä siirtymäajasta. Tätä on mahdollista jatkaa vielä vuoden 2022 loppuun.

Uusimmat

Fingerpori

comic