Uutiset

Kolumbia toivoo jättibisnestä lääkekannabiksesta – "Tuhkista rakennamme uuden elinkeinon"

Kolumbian hallituksella on suunnitelma, jossa maan huumeosaamisesta on hyötyä: maasta halutaan lääkekannabiksen suurtuottaja.

Kolumbian kannabisviljelijöiden yhdistys toivoo, että maa voisi tuottaa jossain vaiheessa jopa viidenneksen maailmassa tuotetusta lääkekannabiksesta.

Kyseessä olisi siis merkittävä uusi elinkeino. Lääkekannabiksen vienti saattaisi olla suurempaa kuin Kolumbian nykyinen kivihiilen vienti ja suurempaa kuin kukkien, kahvin ja banaanien vienti yhteensä.

Samalla Kolumbia toivoo vähentävänsä riippuvuuttaan hupenevista öljylähteistään.

-Huumeet ovat aiheuttaneet enemmän kipua kuin mikään muu. Olen nähnyt ystävien kuolevan. Mutta noista tuhkista rakennamme uuden elinkeinon, varaulkomaankauppaministeri Olga Lucia Lozano sanoi uutistoimisto Reutersille.

Ei vientiä Yhdysvaltoihin

Kolumbiasta lähtöisin olevaa lääkekannabista ei voisi viedä Yhdysvaltoihin, mutta Latinalaisessa Amerikassa esimerkiksi Meksiko, Peru ja Argentiina ovat laillistaneet lääkekannabiksen.

Lääkekannabista käytetään muun muassa syövästä, epilepsiasta ja MS-taudista kärsivien hoitamisessa.

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos saattoi kaksi vuotta sitten voimaan lain, joka teki lailliseksi lääkekannabiksen käytön ja viennin.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan on olemassa alustavaa näyttöä siitä, että kannabiksessa esiintyvällä kannabidiolilla (CBD) voisi olla hyötyä epilepsian hoitamisessa. WHO:ssa on tarkoitus alkaa aiheesta laaja tutkimus kesällä.

Ratkaisu sosiaalisiin ongelmiin?

Vuoristoisella Caucan alueella sijaitsevan Corinton kaupungin pormestari Eduard Garcia sanoo, että lääkekannabis voisi ratkaista monet sosiaaliset ongelmat alueella ja estää jopa nuoria liittymästä kapinallis- ja rikollisryhmiin.

Garcian mukaan kannabisviljelmät saattaisivat työllistää seudulla moninkertaisesti enemmän kuin vaikkapa lähistön ruokosokeriviljelmät.

Romairo Aguirre on jo valmis tuhoamaan laittoman 1 500 kannabispensaan viljelmänsä. Hän on väsynyt pelkäämään pidätyksiä ja välttämään konflikteja huumekauppiaiden kanssa.

Kuten monet kannabiksen viljelijät seudulla, Aguirre toivoo löytävänsä töitä lääkekannabiksen viljelystä.

-Meille on juuri valkenemassa kannabiksen mahdollisuudet. Se voisi seuraava kultakaivos – niin kuin kahvi joskus oli, Aguirre, 61, sanoi uutistoimisto Reutersille.

Entinen kannabisviljelijä Hector Sanchez kuitenkin sanoo, että viljelijöille on tarjottu turhaa toivoa. Sanchez tuhosi kannabispensaansa ja odottaa yhä työtä lääkekannabisyhtiön leivissä.

-Jos viljelijöitä ei voida ottaa töihin, he vain palaavat takaisin kannabisviljelyyn, Sanchez sanoi Reutersille.

Lääkekannabis

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan on olemassa alustavaa näyttöä siitä, että kannabiksessa esiintyvästä kannabidiolista (CBD) voisi olla hyötyä epilepsian hoitamisessa.
Lääkekannabista käytetään muun muassa syövästä, epilepsiasta ja MS-taudista kärsivien hoitamisessa.
Miljardibisnes
6,4
Laillisen kannabiskaupan arvo maailmanlaajuisesti on noin 6,4 miljardia euroa.
Kolumbia
Kolumbiassa tuotetaan yhä suuri osa laittomista huumeista. Yli 90 prosenttia Yhdysvalloissa takavarikoidusta kokaiinista on peräisin Kolumbiasta.
Lähteet: Reuters, Forbes, Washington Post

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic