Uutiset

Kolumni: Haluan kuluttajansuojaa myös äänestäjänä – tuplaehdokkuus tuo ääniä puolueelle mutta aliarvioi kansalaisia

Osallistuminen kaksiin vaaleihin samaan aikaan syö vaalien arvostusta ja aliarvioi äänestäjää. Ehdokkaan on kyettävä valitsemaan hyvissä ajoin vain toinen vaihtoehto.
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Koska eurovaalien listat sulkeutuivat vasta eduskuntavaalien jälkeen, Arkadianmäelle valitut ehdokkaat voivat kilpailuttaa paikkoja keskenään siinä tapauksessa, että tulevat valituiksi myös EU-parlamenttiin.

Säännösten mukaan parlamenttipaikka on otettava vastaan, mutta käytännössä siitä voi sen jälkeen luopua ja palata takaisin eduskuntaan. Eduskuntapaikan voi ikään kuin pitää varastossa.

Eurovaaleihin ehtivät myös ne, jotka eivät eduskuntavaaleissa menestyneet.

Jos kaavailut vaalien yhdistämisestä olisivat toteutuneet, eduskuntavaalit olisivat siirtyneet toukokuun loppuun EU-vaalien yhteyteen. Puoluesihteerit eivät kuitenkaan päässeet yksimielisyyteen vaalien niputtamisesta. Perustuslakiasiantuntijat pitivät nimenomaan yksimielisyyttä tärkeänä kriteerinä.

Vaalien lykkääminen olisi vaatinut eduskunnan istuntokauden pidentämistä. Jos vaaleja olisi siirretty, myös hallituksen muodostaminen olisi viivästynyt. Heinäkuussa käynnistyy Suomen puheenjohtajuuskausi EU:ssa, mikä olisi luonut neuvotteluihin aikataulupainetta, joka nykyisellä aikataululla voidaan välttää.

Toisaalta kaksien vaalien järjestäminen kertarytinällä olisi voinut nostaa EU-vaalien äänestysaktiivisuutta, joka on jäänyt vaisuksi. Esimerkiksi vuonna 2014 uurnille vaivautui vain 41 prosenttia äänioikeutetuista.

Europarlamenttivaalit osuvat samaan kevääseen kuntavaalien kanssa vuonna 2029 ja eduskuntavaalien kanssa vuonna 2039, mikäli vaalien säännönmukainen rytmi säilyy.

Kevään eurovaaleissa on ehdolla eduskuntaan jo valittuja henkilöitä useista puolueista. Torstaina selvisi, että heidän joukossaan on myös yksi puolueen puheenjohtaja, kun kristillisdemokraattien Sari Essayah ilmoitti lähtevänsä ehdolle. Muita tunnettuja nimiä ovat muun muassa perussuomalaisten Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen,
Sebastian
Tynkkynen, vihreiden Iiris Suomela sekä vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ja Merja Kyllönen, joka Kainuun Sanomien haastattelussa ilmoitti valitsevansa eduskunnan henkilökohtaisten syiden takia.

Lähekkäin osuvien vaalien mahdollistamat tuplaehdokkuudet antavat puolueille mahdollisuuden ratsastaa tunnetuimpien ehdokkaidensa vetovoimalla. Äänimagneetti voi kerätä puolueelleen ääniä molemmissa vaaleissa, vaikka ei voi ottaa vastaan kuin yhden edustajanpaikan.

Äänestäjän kuluttajansuojan kannalta tämä on ongelmallista. Haluan äänestäjänä tietää vähintään, kumpaa paikkaa ehdokas arvostaa enemmän. Oletan myös, että ehdokas seisoo julki lausumansa tärkeysjärjestyksen takana.

Selkeintä olisi, jos ehdokas malttaisi kyvyistään huolimatta pitäytyä yksissä vaaleissa. Äänestäjänä haluan edustajani sinne, minne olen häntä äänestänyt.

jussi.orell@lannenmedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic