Uutiset

Kolumni: Kansalaispalvelun suunnittelu alkoi nolosti

Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Politiikan teko on antoisaa. Siinä voi heitellä ilmaan jos jonkinnäköisiä ehdotuksia ja toiveita, vaikka niiden toteutuminen olisi täysin epärealistista ainakin lyhyellä aikavälillä.

Yksi esimerkki nähtiin tällä viikolla, kun turvallisuuskomitean kansalaispalveluun liittyvästä selvityksestä tihkui alustavia tietoja. Selvitys palautti jalat tukevasti maanpinnalle.

Jokainen itseään kunnioittava puolue on pitänyt ääntä siitä, että naiset ovat saatava entistä paremmin sisälle kokonaismaanpuolustukseen. On ehdotettu kutsuntoja koko ikäluokalle ja kansalaispalvelua.

Turvallisuuskomitean selvityksessä pyydettiin lausuntoa siitä, onko eri hallinnonaloilla tarvetta koulutuksen toteuttamiseen ja jos on, mihin tarve perustuu. Kysyttiin myös, mitä koulutus voisi olla.

Vastaukset olivat tyhjää täynnä.

Seitsemän ministeriötä ei pidä lainkaan tarpeellisena kansalaispalvelun toteuttamista. Kolmelta ministeriöltä saatiin muutama ajatus.

Hätkähdyttävin ehdotus tuli ympäristöministeriöstä. Sieltä ehdotettiin, että kansalaispalvelu voisi sisältää Metsähallituksen ulkoilualueiden vessojen tyhjentämistä.

Siinäpä varsinainen ideoiden kukkanen. Naiset varmasti innostuisivat tällaisesta palveluksesta.

Toki mukana oli yksi järkeenkäyvä ehdotus. Siinä ehdotettiin turvallisuutta tukevien taitojen opettamista peruskouluissa. Vanha kunnon kansalaistaito tulisi takaisin opetusohjelmaan.

Vaalitenteissä naiset ja maanpuolustus nousee varmasti esille. Nyökytteleviä puheenvuoroja käytetään ja monista ehdotuksista ollaan yhtä mieltä.

Äänestäjän kannalta olisi suotavaa, että tentattavat esittäisivät konkreettisia ajatuksia siitä, kuka mahdollisen kansalaispalvelun järjestää ja kustantaa. Jos ajetaan tasa-arvoista palvelusta myös naisille, on kansalaispalvelun oltava vähintään kuusi kuukautta kestävä ja palvelu pitää suorittaa kasarmin kaltaisissa olosuhteissa.

Mistä saataisiin majoitustilat? Varuskunnat ovat täynnä. Suljetut varuskunnat on myyty.

Kaikki uudistukset huutavat rahaa, siitäkin on osattava heittää hintahaarukka. Varusmiehen kustannukset ovat 60 euroa vuorokaudelta. Kun kertoo summaa viikoilla, kuukausilla ja ikäluokan suuruudella, pääsee hulppeisiin lukemiin.

Kun lukee selvitystä, voi sanoa, että ajatus kansalaispalveluksesta on täysin alkupisteessä. Kutsunnat koko ikäluokalle on helpompi toteuttaa. Ne ovat viimeinen etappi, jossa nuori saadaan kiinni.

Kutsunnoissa voitaisiin kertoa naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta, kolmannen sektorin tarjoamista vaihtoehdoista ja vapaaehtoisesta maanpuolustuskoulutuksesta. Se olisi hyvä alku.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti