Uutiset

Kolumni: Makasin verkkareissa kotona ja tajusin, kuinka hyvin asiat ovat – siitäkin huolimatta, että maailmassa on niin paljon pahaa

Uutisia lukiessa iskee usein ahdistus. Onneksi synkkyyden keskelle mahtuu myös paljon iloa ja edistysaskeleita, kirjoittaa Ida Roivainen.

Täytin tasan vuosi sitten 30. Sen jälkeen moni asia on mennyt päin honkia.

Päällimmäisenä mieleen tulevat #metoo-kampanjan myötä julki tulleet ahdistelu-, häirintä- ja vallankäyttötapaukset. Väkivaltaiset konfliktit, köyhyys, eriarvoisuus, Jemenin nälänhätä.

Katolisen kirkon pedofiilipapit, lastensa kiduttamisesta maksavat äidit, Venezuelan korruptio, eläinlajien sukupuutto ja kiihtyvä ilmastonmuutos, jonka hälyttävästä tilasta olen lukenut ja kirjoittanut paljon uutisia.

Tällä viikolla eräs ydinasepolitiikkaan perehtynyt tutkija totesi minulle haastattelussa, että olisi syytä olla huolissaan.

Jaahas. Kiitti vain tästäkin, ajattelin.

Tietäminen on välillä raskasta. Kun kuulee, lukee ja kirjoittaa päivittäin epäkohdista tai asioista, jotka menevät huonosti, alkaa ahdistaa.

Ahdistuksen jälkeen puskee epätoivo, jota seuraa kaiken informaatiotulvan totaalinen sulkeminen.

Itse hyödynnän metodia, jossa maataan lakonisesti verkkareissa ja töllötetään esimerkiksi Love Island Suomea, Ensitreffit alttarilla -ohjelmaa tai Youtuben hömppävideoita.

Ulkoilu ja ihmisten näkeminen olisivat varmasti parempia piristyskeinoja, mutta viime aikoina tapaamiset ovat johtaneet siihen, että keskustellaan yhdessä, kuinka päin honkia menee.

Tähän maailmantuskaan on pakko löytyä jotakin lievitystä.

Avaan Googlen ja kirjoitan hakukenttään: hyviä uutisia.

Klikkaan auki Suomen YK-liiton sivuston ja huomaan, että tällä viikolla on vietetty Yhdistyneiden kansakuntien päivää. Sen kunniaksi sivustolle on listattu asioita, jotka ovat hyvin tai paremmin kuin koskaan ihmiskunnan historiassa.

Ensinnäkin, lukutaito on suorastaan räjähtänyt!

Vielä parisataa vuotta sitten vain noin 12 prosenttia ihmisistä osasi lukea, nyt 86 prosenttia yli 15-vuotiaista on lukutaitoisia. Lisäksi 90 prosenttia tytöistä ja 92 prosenttia pojista käy peruskoulua ja liki 130 maassa kaikki lapset pääsevät kouluun.

Ihmisten inhimillinen kehitys on myös parantunut. Yli puolet maailman ihmisistä voi inhimillisellä mittarilla hyvin, kun vuonna 1990 heitä oli alle neljännes. Huono-osaisimpia on enää 12 prosenttia maailman väestöstä, kun vuonna 1990 heitä oli 60 prosenttia.

Eikä siinä vielä kaikki!

Tällä viikolla Euroopan parlamentti äänesti historiallisen lain puolesta: kertakäyttömuovin myyminen todennäköisimmin kielletään.

Tulevaisuudessa merissämme on enemmän kaloja kuin muovihaarukoita ja -pillejä. Maailmassa on myös esimerkki siitä, kuinka yhdessä voidaan saada aikaan merkittäviä muutoksia.

Voin myös olla iloinen siitä, että 31-vuotispäivänäni elinajanodote ei ole enää 34 vuotta kuten vielä 1800-luvulla.

Uusimmat

Fingerpori

comic