Uutiset

Kolumni: Ministerivierailulla osuva ajoitus – alustavien hävittäjätarjousten määräaika päättyy, ja ruotsalaiset ovat mukana kisassa

Ruotsin uusvanhat ministerit Stefan Löfven ja Margot Wallström vierailevat Suomessa alkavalla viikolla. Samalla viikolla kerrotaan, missä mennään Suomen hävittäjähankkeessa, jossa kierrokset ovat kiihtyneet koneiden määrään liittyvän keskustelun takia. Myös alustavien tarjousten määräaika päättyy. Ministerivierailu osuu siten mielenkiintoiseen rakoon, koska yksi hävittäjäkisassa mukana olevista tarjoajista on ruotsalainen Saab.
Kuva: Joel Maisalmi

Ruotsin uusvanhojen ministereiden Suomen-vierailut osuvat poikkeuksellisen mielenkiintoiseen saumaan. Pääministeri Stefan Löfven tapaa maanantaina presidentti Sauli Niinistön ja tiistaina kollegansa Juha Sipilän.

Ulkoministeri Margot Wallström puolestaan keskustelee ulkoministeri Timo Soinin kanssa Hanasaaren ruotsalais–suomalaisessa kulttuurikeskuksessa Espoossa tiistaina ulko- ja turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä. Puolustusyhteistyön odotetaan nousevan yhdeksi aiheeksi myös Löfvenin keskusteluissa Sipilän ja Niinistön kanssa.

Mielenkiintoisen vierailujen ajoituksesta tekee se, että alustavien tarjousten määräaika Suomen hävittäjähankkeessa päättyy torstaina. Yksi viidestä mukana olevasta hävittäjästä on ruotsalaisen Saabin Gripen.

Samana päivänä, kun pääministerit ja ulkoministerit tapaavat, HX-hanke järjestää puolustusministeriössä aamulla mediatilaisuuden, jossa on tarkoitus käydä läpi hävittäjähankkeen etenemistä ja valinnan pohjana olevan arviointityön perusteita.

Lisää mielenkiintoa tilaisuuteen tuo viime päivien keskustelu siitä, onko hankittavien hävittäjien määrä lyöty lukkoon vai ei. Mitä käytännössä tarkoittaa muotoilu Hornetien täysimääräisestä korvaamisesta? Tarjouspyynnöissä on lähdetty liikkeelle 64 koneesta, ja siihen tarjouksensa jättävät valmistajat ovat varautuneet.

Myös Sipilä totesi pääministerin haastattelutunnilla Ylellä sunnuntaina lähtevänsä siitä, että koneiden määrä asettuu 64:n kieppeille.

On luontevaa, että vaivoin kasaan saadun Ruotsin hallituksen ministerit suuntaavat alkumetreillä vierailulle juuri naapurimaahan. Se, että hävittäjäkisan välietappi osuu samalle viikolle, lienee sattumaa. Kiinnostusta vierailua kohtaan yhteensattuma kuitenkin lisää.

Niin ikään hallituksessa jatkava, tiiviisti Suomen kanssa yhteyttä pitänyt puolustusministeri Peter Hultqvist ei sentään reissussa ole. Jos olisi, ajoitus näyttäisi vielä herkullisemmalta eikä ehkä enää sattumalta.

Tärkein kriteeri hävittäjäpäätöksessä on koneiden suorituskyky. Kyse on kuitenkin myös siitä, mihin viiteryhmään Suomi puolustustaan jatkossa nivoo. Tiivistynyt pohjoismainen puolustusyhteistyö toki jatkunee, vaikka valinta ei ruotsalaishävittäjiin osuisikaan.

jussi.orell@lannenmedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic