Uutiset

Kolumni: Raukkamainen isku toi rahapaineita

Hartaushetkeen Turun tuomiokirkkoon perjantai-iltana mennyt nuori nainen kiteytti hyvin sen, mihin sarjapuukotuksen kaltaisella alhaisella teolla pyritään. Haastattelemani nainen kuvaili pelontunteen syntyvän nimenomaan siitä, että uhriksi voi joutua kuka vain missä vain. Tätä terroristit haluavat, ja juuri sitä voitonriemua me emme saa heille antaa.

Isku nostaa esille kysymyksen siitä, miten hyvin viranomaistiedustelu toimii. Suojelupoliisi nosti terrorismin uhka-arviota kesäkuussa, koska sen tietoon oli tullut aiempaa vakavampia terrorismikytköksiä ja suunnitelmia Suomessa. Silti kävi niin kuin kävi. Kaikkea ei voida estää.

 

Koska jälkiviisastelusta ei ole hyötyä, pitää katsoa eteenpäin. Tiedustelulainsäädäntöä ollaan laatimassa, mutta valmistelun rattaat ovat hitaat. Lakipakettiin sisältyy yksityisyydensuojaan liittyviä näkökulmia, minkä takia se onkin syytä valmistella huolella.

Marokkolainen puukkomies tuli sähköistäneeksi elokuun lopun budjettiriihen tunnelman jo etukäteen. Hallitus päätti keväällä lisäresursseista sisäisen turvallisuuden viranomaisille vuosiksi 2018–2021. Kehyspäätöksen mukaan poliisille kohdennetaan ensi vuonna yhteensä 34,5 miljoonan euron lisämääräraha.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) lupasi Lännen Median jutussa lauantaina, että tästä pidetään kiinni. Suojelupoliisin määrärahoja lisätään 3,5 miljoonaa ja Rajavartiolaitoksen rahoitusta kahdeksan miljoonaa euroa. Lisääkin voi tulla.

 

Olisi naiivia kuvitella, että resursseja tai tiedusteluvaltuuksia lisäämällä kitkettäisiin terrorismin uhka kokonaan, mutta iskujen estäminen ei saa myöskään olla pelimerkkien puutteesta kiinni.

Terrori-iskut tapaavat poikia kommentteja, joissa vaaditaan käytännön turvatoimien lisäksi terrorismin syiden kitkemistä. Syihin pitää päästä käsiksi ja keskustelun laajentaminen on paikallaan, mutta pidetään silti mielessä, että viattomien ihmisten tappaminen on absoluuttisesti väärin. Se ei selittelemällä muuksi muutu.

 

Kirjoittaja on Lännen Median uutishuoneen päällikkö.

 

Asiasanat

Fingerpori

comic