Uutiset

Kolumni: Trumpin showpaini vaarantaa demokratian

Naomi Klein on kirjailija julkkishahmo ja aktivisti. Uusi kirjasuomennos Kun ei ei riitä – Vastaisku shokkipolitiikalle (Into, 2018) kertoo, mitkä asiat tässä totuuden jälkeisessä valemaailmassa ovat pielessä ja miten asioihin voi vaikuttaa. Kleinin puheet sokkipolitiikasta ja -taloudesta ovat väsyttävän jankkaavia, mutta yksi pointti nousee kirkkaana esiin, ja se on myös mediakriittinen.

Klein suomii kriittisenä esiintyvää mediaa, joka toistaa päivästä ja tunnista toiseen Yhdysvaltain presidentin puheita ja tempauksia. Tiedotusvälineet osoittelevat valheita,möläytyksiä, naljailuja, naurettavuuksia, karkeuksia – mitä nyt Donald Trump ikinä sitten onkin tviitannut tai muuten esittänyt. Toiminta voi vaikuttaa kriittiseltä, mutta se voi olla päinvastoin kritiikille tuhoisaa. Kleinin mukaan Trumpin hallinnon päämääränä on ”totaalinen sota” julkista sektoria ja hyvinvointipalveluita vastaan, mukana myös ympäristösäädökset ja nälkää vastaan suunnatut ohjelmat. Tilalle astuu suuryritysten rajaton valta ja vapaus.

Trump on Kleinille sekä liikemiehenä että poliitikkona tyhjä brändituote, joka myy itseään itsensä voimalla. Paitsi että ei oikeastaan ole. Hänen shownsa on tositelevision sosiaalidarwinistista viihdettä showpainin feikkiotteilla. Niinpä Trumpin poliittisten tavoitteiden toteuttamiseen tarvitaan jatkuvaa kriisiä ja ”laajamittaista, hajottavaa ja hallitsevaa rasistista ja seksististä politiikkaa sekä loputonta ihmisten ajatukset harhauttavaa mediaspektaakkelia”.

Voi tuntua salaliittoteorialta, ja ehkä onkin, mutta toisaalta massat tuntuvat jopa viihtyvän Trumpin tviitti- ja skandaalisirkuksen parissa. Sosiaalinen media tulvii Trump-vitsejä. Laatumediakin raportoi jokaisen Trumpin nolon tai vastenmielisen heiton ja toistelee niitä loputtomiin, laskee valheita ja ilkkuu, kuinka sekopäinen, sairas tai inhottava presidentti on.

Onko oikeastaan parempaa tapaa kiinnittää huomiota juuri siihen, mitä Trump haluaakin ja unohtaa, että taustalla on oikea politiikka, hyökkäys perinteisiä politiikan ja hallinnon tapoja ja rakenteita vastaan. Show naamioi demokratian alasajon.

Klein pelkää vieläkin pahempaa. Edessä voi olla jokin suuri katastrofi, joka antaa aiheen poikkeus- tai hätätilaan. Sen varjolla voi sitten toteuttaa mitä hyvänsä. Talouskriisi tai terrori-isku voisivat olla sellaisia.

Niin kauan kuin Trump-esitys on medialle kiehtovampi kohde kuin hänen todellinen politiikkansa, demokratia ei ole aivan turvassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic