Uutiset

Kolumni: Venäjän myrkytysten kaava toistuu

Venäjän suurlähetystön edustalla Berliinissä osoitettiin tukea myrkytetylle Aleksei Navalnyille 16. syyskuuta. Kuva: epa08679342
Venäjän suurlähetystön edustalla Berliinissä osoitettiin tukea myrkytetylle Aleksei Navalnyille 16. syyskuuta. Kuva: epa08679342
Kuva: -
Kuva: –

Kaksi vuotta sitten Pjotr Verzilov sai Moskovassa vakavia oireita. Hänen näkönsä alkoi nopeasti huonontua, liikkuminen ja puhuminen kävivät vaikeaksi. Hänet vietiin sairaalaan. Venäläiset lääkärit kertoivat mahdolliseksi syyksi lääkkeiden liika-annostuksen, mutta Verzilovin perheen mukaan hän ei ollut ottanut lääkkeitä.

Verzilov kuuluu venäläisen Pussy Riotin taustavoimiin. Hän työskenteli myös tutkivana toimittajana. Juuri ennen oireiden alkamista hän oli ollut mukana Pussy Riotin jäsenen Veronika Nikulshinan oikeudenkäynnissä ja antanut kriittisen haastattelun Venäjän oikeusjärjestelmästä. Hän oli tekemässä myös juttua venäläisten toimittajien murhista Keski-Afrikassa.

Cinema for Peace -kansalaisjärjestö järjesti hänelle potilaskuljetuksen Berliinin Charité-sairaalaan. Tutkimusten jälkeen saksalaislääkärit sanoivat, että Verzilov oli yritetty myrkyttää.

Charitén hoidossa Verzilov saatiin pelastetuksi, mutta sairaala-ajan jälkeen hän joutui viettämään toista kuukautta järjestön johtajan Jaka Biziljin kotona toipumassa. Tämän ajan kodin ulkopuolella päivystivät saksalaiset poliisit.

Pjotr Verzilov kertoi berliiniläisille toimittajille nyt torstaina, että venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin myrkytyksen kulku kuulosti hyvin tutulta – avain liian tutulta. Myrkytyksen jälkeen Venäjällä lääkärit olivat myös silloin vähintäänkin yhteistyöhaluttomia, kuten nytkin. Verzilovin tapauksen rikostutkinta ei ole kahden vuoden aikana edennyt.

Berliiniin hoitoon tuotu Navalnyi pääsi pois Charitéstä tällä viikolla, mutta Verzilovin kokemuksen perusteella toipuminen myrkytyksestä kestää ainakin kuukauden tai kaksi.

Moskovan Kremlistä on jälleen torjuttu monin eri perustein syytökset osallisuudesta Navalnyin myrkytykseen. Kremlistä on esimerkiksi väitetty, että Navalnyi itse kehitti myrkyn ja myrkytti itsensä saadakseen myötätuntoa.

Venäjällä oppositioväen myrkytykset ovat muuttuneet liian järjestelmällisiksi, jotta niitä voitaisiin enää pitää minään muuna kuin tarkoituksellisena työnä vallan vastustajien vaimentamiseksi.

Venäläisten potilashistoria yksin täällä Charitéssakin on jo päässyt liian vankaksi, jotta kukaan voisi enää sulkea silmiään – vaikka Venäjältä levitetyt valeuutiset siihen pyrkivätkin.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic