Uutiset

Komissaari Katainen: USA:n korotetuille terästulleille ei ole EU:n osalta "mitään järkisyitä" – vastatoimien lista on jo valmis

Mitään järkevää syytä sille, että Euroopan unionin valtiot joutuisivat Yhdysvaltojen korotettujen metallitullien piiriin, ei ole, arvioi Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.).

-Euroopan teräksen valmistajat eivät ole dumpanneet epärehellisillä tavoilla terästä Yhdysvaltain markkinoille. Tämän on todennut myös Yhdysvaltain hallitus. Mitään järkisyitä korotetuille tulleille ei ole, Katainen sanoi.

Katainen kommentoi Yhdysvaltojen terästulleja medialle maanantaina Helsingissä pidetyn komission keskustelutilaisuuden yhteydessä.

Yhdysvallat ilmoitti presidentti Donald Trumpin johdolla viime viikolla korotetuista tuontitulleista teräkselle ja alumiinille. Yhdysvaltoihin tuotavalle teräkselle on myöhemmin maaliskuussa tulossa voimaan 25 prosentin korotus tullimaksuihin, alumiiniin puolestaan 10 prosenttia.

Alustavasti tullimaksujen ulkopuolella ovat Kanada ja Meksiko, ja Yhdysvaltojen mukaan myös muut voivat neuvotella vapautuksista.

Suomea, kuten muitakin EU-valtioita, edustaa neuvotteluissa Euroopan komissio. Komission tavoitteena on, etteivät korotetut tullimaksut koskisi unionin jäsenmaita.

-Trump on indikoinut, että hän haluaisi Eurooppaan alhaisempia henkilöautotulleja. Tämä on taas kauppapolitiikkaa. Mekin haluaisimme alhaisempia raskaiden ajoneuvojen tulleja Yhdysvalloilta. Jos tätä halutaan,niin jatketaan TTIP-neuvotteluja. Tämä taas ottaisi oman aikansa, Katainen totesi.

Katainen: USA ei tiedä, mitä se haluaa

Yhdysvaltojen ja Euroopan komission edustajat neuvottelivat viikonloppuna ehdoista, joilla EU voisi jäädä korotettujen tullien ulkopuolella. EU:ta neuvotteluissa edusti komissaari Cecilia Malmström.

Kataisen mukaan toistaiseksi on vaikea arvioida, miten todennäköistä on, että EU jäisi tullimaksujen ulkopuolelle.

Neuvotteluja jatketaan tällä viikolla, ja Kataisen mukaan lisätietoja on määrä tulla lähipäivinä.

-Tilanne on hyvin auki. Näyttää siltä, ettei Yhdysvaltain hallinto itsekään oikein tiedä, mitä se haluaa, hän sanoo.

Jos tullimaksut kuitenkin koskisivat EU:ta, olisi unionilla Kataisen mukaan 90 päivää aikaa saattaa voimaan omat vastatoimensa, toisin sanoen korotetut tullit amerikkalaisille tuotteille.

Lista on jo Kataisen mukaan olemassa, ja hänen mukaansa omalla vastatullien listalla olisi maataloustuotteita, teollisuustuotteita. Myös teräs ja alumiini olisivat listalla.

Kataisen mukaan EU kuitenkin haluaa välttää kauppasodan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic