Uutiset

Komissaariehdokas Urpilainen penää EU:lta kansalaisille muutakin kuin rauhaa – erimielisyys vaikka maahanmuutosta ei niin vakavaa

Jutta Urpilainen toivoo, että hänen salkkunsa tehtävät liittyisivät talouteen, ulkopolitiikkaan tai osaamiseen.
Oman työkokemuksen kautta kolme osa-aluetta kiinnostavat. Valtiovarainministerikokemuksen kautta talouskysymykset kiinnostavat. Olin rauhanvälityksen erityisedustaja, joten ulkosuhteet kiinnostavat myös. Lisäksi osaaminen ja sivistysasiat kiinnostavat, Jutta Urpilainen listasi toivomiaan komissaaritehtäviä. Kuva: Marttiina Sairanen
Oman työkokemuksen kautta kolme osa-aluetta kiinnostavat. Valtiovarainministerikokemuksen kautta talouskysymykset kiinnostavat. Olin rauhanvälityksen erityisedustaja, joten ulkosuhteet kiinnostavat myös. Lisäksi osaaminen ja sivistysasiat kiinnostavat, Jutta Urpilainen listasi toivomiaan komissaaritehtäviä. Kuva: Marttiina Sairanen

Osa eduskunnan suuresta valiokunnasta tenttasi komissaariehdokas Jutta Urpilaista (sd.) perjantaina Turun Akatemiatalolla.

Suuri valiokunta vastaa EU-asioista ja Urpilainen on Suomen ehdokas EU:n komission jäseneksi. Komissioon valitaan yksi jäsen jokaisesta jäsenmaasta.

Urpilainen penäsi puheessaan, että EU:n on pystyttävä antamaan kansalaisilleen tuloksia ja tekemään läpinäkyvästi päätöksiä, jotta unioni säilyttää uskottavuutensa ihmisten silmissä.

– Rauhan tavoite ei yksin riitä. Konkreettiset tulokset esimerkiksi sosiaalisessa oikeudenmukaisuudessa ja ihmisten hyvinvoinnissa ovat tärkeitä, Urpilainen pohti.

Komissaariehdokas kehui kyselytuntinsa aikana myös EU:n edennyttä puolustusyhteistyötä ja suosittua Erasmus-opiskelijavaihtoa.

Vaikeuksistakin toki puhuttiin.

Urpilainen näkee EU:n olevan ensisijaisesti arvoyhteisö, joka on nyt kriisissä.

– Kymmenen vuotta sitten alkoi finanssikriisi, jota seurasi eurokriisi. Sen jälkeen Eurooppaan tuli maahanmuutto- ja turvallisuuskriisit, kun terrorismi ja hybridiuhat kasvoivat. Nyt on käsillä arvokriisi, Urpilainen puhui.

Esimerkiksi Puolassa, Unkarissa ja Romaniassa haastetaan oikeusvaltion, demokratian ja sananvapauden periaatteita.

– Se ei ole niin paha, jos unionissa on erimielisyyttä talous-, ilmasto- tai maahanmuuttopolitiikassa. Oikeusvaltioperiaate ja demokratia ovat kuitenkin EU:n kivijalkoja. Mitä ne tarkoittavat jäsenmaille, Urpilainen sanoi.

Komissaariehdokkaan mielestä EU:n periaatteita rikkovia jäsenmaita pitäisi rangaista rahan jakamisen kautta.

– Yhteisiä pelisääntöjä on noudatettava, jotta vi olla saamapuolella. Rahoituskehysneuvottelut voivat tarjota mahdollisuuksia puuttua rikkomuksiin.

Urpilaista tenttasivat erityisesti suuren valiokunnan jäsenet Anne-Mari Virolainen (kok.), Sari Essayah (kd.), Iiris Suomela (vihr.), Johannes Koskinen (sd.), Jouni Ovaska (kesk.) ja Anders Norrback (r.).

Yhtään Perussuomalaisten kansanedustajaa ei Turun Eurooppa-foorumiin liittyvässä tilaisuudessa ollut kysymyksiä esittämässä.

Essayah kysyi ainoana, minkä salkun Urpilainen haluaisi saada.

– Oman työkokemuksen kautta kolme osa-aluetta kiinnostavat. Valtiovarainministerikokemuksen kautta talouskysymykset kiinnostavat. Olin rauhanvälityksen erityisedustaja, joten ulkosuhteet kiinnostavat myös. Lisäksi osaaminen ja sivistysasiat kiinnostavat, Urpilainen listasi.

– Toistaiseksi kuitenkin vain komission johtoon valittu Ursula Von der Leyen tietää, miten paikkoja jaetaan, Urpilainen lisäsi.

Turun Eurooppa-foorumi on toista kertaa järjestettävä politiikan ja talouden tapahtuma Turussa. Foorumiin osallistuu satoja politiikan ja talouden vaikuttajia.

Uusimmat

Fingerpori

comic