Uutiset

Komissaarigrilli lämpenee Brysselissä – Urpilainen selvinnee vähällä, mutta Unkarin ja Romanian ehdokkaat ovat vaikeuksissa jo etukäteen

Komisaariehdokkaiden kuulemiset käynnistyvät maanantaina. Jutta Urpilaisen odotetaan pääsevän meppien tentissä helpolla, mutta Unkarin ja Romanian ehdokkaat ovat herättäneet vastustusta jo etukäteen. Salkkujen sisällöstä eniten keskustelua on herättänyt eurooppalaisen elämäntavan komissaarin tehtävä.
Parlamentin valiokunta kuulee Jutta Urpilaista tiistaina. Parlamentilla on keskeinen rooli siinä, toteutuuko komissaarilista Ursula von der Leyenin esittämällä tavalla. Kuva: Joel Maisalmi
Parlamentin valiokunta kuulee Jutta Urpilaista tiistaina. Parlamentilla on keskeinen rooli siinä, toteutuuko komissaarilista Ursula von der Leyenin esittämällä tavalla. Kuva: Joel Maisalmi

EU-komissaariehdokkaiden kuulemiset käynnistyvät tänään Brysselissä. Kukin komissaariehdokas joutuu vastuualueensa valiokunnan tenttiin useiden tuntien ajaksi. Ehdotettuun salkkujakoon tai salkkujen nimeämiseen on odotettavissa joitakin muutoksia kuulemisten seurauksena.

Ensimmäisenä päivänä ovat vuorossa EU-instituutioiden suhteista vastaavan slovakialaisen Maroš Šefčovičin, irlantilaisen kauppakomissaarin Paul Hoganin sekä innovaatioista vastaavan bulgarialaisen Mariya Gabrielin kuulemiset.

Tiistaina on Jutta Urpilaisen vuoro astua valiokunnan eteen. Komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen on esittänyt Urpilaiselle kansainvälisten kumppanuuksien salkkua.

Urpilaisen valinta läpihuutojuttu

Urpilainen tuskin joutuu ehdokkaista kovimpaan prässiin.

– Urpilaisen valinta on läpihuutojuttu, arvioi väitöskirjatutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

Urpilaisen henkilö olisi voinut herättää intohimoja, jos tälle olisi tarjottu talouskomissaarin salkkua, sillä Urpilainen oli valtiovarainministerinä toimiessaan neuvottelemassa kiisteltyä Kreikan tukipakettia.

Talouskomissaarin tehtävä on kuitenkin menossa Italian Paolo Gentilonille. Tähän vaikutti Ronkaisen mukaan se, että italialaisen viiden tähden liikkeen mepit tukivat von der Leyenin valintaa puheenjohtajaksi tiukassa äänestyksessä, jossa parlamentti protestoi kärkiehdokasmenettelyn sivuuttamista puheenjohtajan valinnassa.

Ronkainen pitää Urpilaiselle tarjottua salkkua merkittävänä, koska siihen kuuluvat Afrikka-kysymykset ovat yksi EU:n painopistealueista. Afrikan kehityksellä on suora kytkentä Eurooppaan kohdistuvaan maahanmuuttopaineeseen.

Urpilaista kuulevassa kehitysasioiden valiokunnassa ei istu suomalaismeppejä. Valiokuntaa johtaa ruotsalainen kristillisdemokraatti Tomas Tobé.

Vallan jakautumisesta EU:ssa käydään jatkuvaa kamppailua, joten valiokuntakuulemiset ovat parlamentille tärkeä areena osoittaa valtaansa suhteessa komissioon.

Useilta vaadittu selvityksiä sidonnaisuuksista

Siinä missä Urpilaisen odotetaan pääsevän helpolla, Unkarin ja Romanian ehdokkaat ovat vaikeuksissa jo nyt. Euroopan parlamentin oikeudellinen valiokunta ei hyväksynyt laajentumiskomissaariksi esitetyn László Trócsányin ja liikennekomissaariksi ehdolla olevan Rovana Plumbin sidonnaisuusilmoituksia. Trócsányin asemaa heikentää se, että tämä on toiminut komission kanssa riitoihin ajautuneen Unkarin pääministerin Viktor Orbánin oikeusministerinä.

Parlamentin puhemies David Sassoli on pyytänyt, että valiokunta käsittelisi komissaariehdokkaiden sidonnaisuuksia vielä uudelleen maanantaina.

Sidonnaisuusselvityksiä on vaadittu myös useilta muilta ehdokkailta. Urpilainen ei ole näiden joukossa.

Tehtävistä kiistellyin on eurooppalaisen elämäntavan salkku, jota on soviteltu Kreikan Margaritis Schinasille. Muun muassa sosiaalidemokraattien ja keskustaliberaalin Uusi Eurooppa-ryhmän mepit ovat vaatineet salkun nimen muuttamista, koska komissaarille kuuluvat myös maahanmuutto ja rajaturvallisuus. Esitetty nimi viestii arvostelijoiden mukaan sitä, että nimenomaan maahanmuutto uhkaa eurooppalaista elämäntapaa.

– Komissaarin henkilöllä ei välttämättä ole väliä, mutta salkun nimi tai sisältö voi vielä muuttua, Ronkainen arvioi.

Kun kuulemiset on pidetty, parlamentti äänestää ehdokkaiden hyväksymisestä. Mahdolliset muutokset on tehtävä ennen sitä. Lopuksi Eurooppa-neuvosto tekee nimityspäätöksen määräenemmistöllä.

Jutta Urpilainen

Toiminut kansanedustajana vuodesta 2003.

Sdp:n puheenjohtaja vuosina 2008–2014 ja valtiovarainministeri 2011–2014.

Kokkolan kaupunginvaltuuston ensimmäinen naispuheenjohtaja.

Koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja luokanopettaja.

Esitetään EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaksi komissaariksi.

On parlamentin valiokunnan kuultavana Brysselissä tiistaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic