Uutiset

Komissiolle lähti postia Suomesta: Sääolosuhteet poikkeukselliset.

Viime kesänä tuskailtiin rankkasateiden vuoksi, nyt viljelykset huutavat vettä. Koko Suomessa kevätviljojen orastus on ollut normaalia heikompaa. Osa kevätviljojen huippusadosta on menetetty.

Maa- ja metsätalousministeriössä on pantu tuulemaan. Ministeriöstä lähti kesäkuun alussa EU-komissiolle kaksikin kirjettä, joissa korostetaan poikkeuksellisia sääolosuhteita.

-Haemme helpotusta rehuntuotantoon. Pyydämme, että voisimme tehdä nurmirehua ekologisilla aloilla ennen elokuuta. Jos joudumme odottamaan loppukesään, niin rehun laatu on paljon huonompaa, maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) toteaa.

Suomi pyytää myös lupaa tukien aikaistamiseen.

-Näin toimimme viime vuonnakin, kun sateet pilasivat satoa.

Leppä osallistuu ensi viikolla maatalousneuvoston kokoukseen. Hän uskoo, että tuliaisina on osviittaa siitä, miten komissio suhtautuu pyyntöihin. Perjantaina tuli jo tietoa, että ainakin nurmirehun teon aikaistamiselle tulisi vihreää valoa.

Iso potti kyseessä

Komissio julkaisi pari viikkoa sitten esityksen maatalousbudjetista vuosien 2021-2027 ohjelmakaudelle. Esitys leikkaa tuntuvasti budjettia.

Karkeasti laskettuna Suomi menettäisi jopa 400 miljoonaa euroa.

-Summa vastaa yhden vuoden maataloustuloa Suomessa, Leppä vertaa.

Suomi lähtee monien muiden EU-maiden tavoin liikkeelle siitä, ettei esitystä voi hyväksyä.

-Olemme saaneet lisää tietoa ja tehneet analyysia uusista leikkauskohteista, joita on paljon. Maatalouden kannattavuus on muutoinkin huonossa jamassa, joten esitys ei tue niitä ajatuksia, joita Suomella ja komissiolla oli aiemmin.

Komissio julkaisi viime syksynä tiedonannon. Siinä maatalouden kohtalo ei näyttänyt näin synkältä.

-Kyse voi olla neuvottelutaktisesta vedosta.

Muutoksista neuvottelemaan

Ministeri on luottavainen siihen, että esitykseen saadaan muutoksia. Suomella on selkeä agenda.

-Rahoituksen ja vaatimusten pitää olla tasapainossa. On turvattava maatalouden jatkuvuus ja kilpailukyky. Normeja on purettava ja asioita yksinkertaistettava, Leppä summaa.

Esitys on erityisen hankala siksi, että se supistaisi niin sanotun kakkospilarin rahoitusta. Tähän pilariin kuuluvat maatalouden kehittämisrahat. Ne vähenisivät 48 miljoonaa euroa vuodessa.

Kehittämisrahoilla on merkitys esimerkiksi ympäristönsuojelun ja eläinten hyvinvoinnin kannalta.

Ykköspilari, johon kuuluu EU:n kustantama suora tuki, alenee myös, mutta Leppä ei pidä tätä niin dramaattisena.

Nuoret epäröivät

Investointivauhti on ollut pitkään hiljaista.

-Investointihalukkuutta ja -tarvetta on, mutta yhä useampi kysyy, uskallanko investoida, jos komission esitys vaikuttaa negatiivisesti. Esitys ei tuo uusia nuoria alalle, vaikka siihen tähdättiin.

Esityksessä linjataan, että yli 60 000 euron suoria tukia leikataan ja tuille asetetaan 100 000 euron katto. Näin suositaan pieniä ja keskisuuria tiloja.

Leppä huomauttaa, että jos tämä toteutuu, niin se tietää isoa kolahdusta naudanlihan tuottajille.

-Jäsenmaat ovat ennen saaneet itse päättää tukikatosta. Se on tuonut joustavuutta ja eri maiden olosuhteet on voitu ottaa huomioon.

Valtuutettu vahtii,

että peli on reilu

Viljelijöiden kaipaama ruokavaltuutettu voi aloittaa työnsä ensi vuoden alussa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoo, että hallituksessa viimeistellään esitystä ja se valmistuu pikapuoliin. Asiaa käsitellään syksyn budjettiriihessä. Virka on tulossa hakuun myöhemmin syksyllä.

-Valtuutetusta tulee viranhaltija. Valtuutettu neuvoo, seuraa ja valvoo elintarvikeketjun toimintaa ja puuttuu epäkohtiin. Hän voi antaa määräyksiä, jos peli ei ole reilua, tai hän huomaa, että määräävää markkina-asemaa käytetään väärin. Valtuutetulla on myös oikeus nähdä maataloustuotteiden ostosopimukset.

Leppä muistuttaa, että jos toimii luotettavasti ja reilusti, niin siitä ei aiheudu mitään.

-Mutta jos epäkohtia ilmenee, niin niihin puututaan. On selvää, että näitä tapauksia löytyy. Niitä on kertynyt iso nippu matkan varrella.

Ministeri korostaa viran tarpeellisuutta.

-Vääristyneestä markkina-asemasta ja kaupan keskittymisestä on puhuttu vuosia. EU:n komissiossakin valmistellaan samantyyppistä direktiiviä.

 

 

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic