Uutiset

Kommentti: Ei tasapainoa vaan pätevyyttä

Osa Maahanmuuttovirastossa (Migri) turvapaikkahakemuksia käsitelleistä virkamiehistä on siirtynyt työskentelemään hallinto-oikeuksiin, jotka ratkaisevat turvapaikkapäätöksistä tehtyjä valituksia (Lännen Media 13.10.). Työntekijöitä on siirtynyt muun muassa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen, josta vakuutettiin Lännen Medialle, ettei jääviysongelmia synny. Turvapaikka-asioita käsittelevän osaston johtaja kertoi, että valituksen tullessa vireille jääviydet tarkistetaan. Henkilö, joka on osallistunut turvapaikkapäätöksen tekemiseen, ei pääse osallistumaan siitä tehdyn valituksen käsittelyyn. Toivottavasti varmistus toimii.

Huomiota kiinnitti kuitenkin kyseisen hallinto-oikeuden ylituomarin lausunto tasapainoilusta virantäytössä. Oikeuteen on palkattu työntekijöitä myös Pakolaisneuvonnasta. Migristä on siirtynyt seitsemän ja Pakolaisneuvonnasta kolme henkilöä.

-Meillähän on turvapaikka-asioiden osaajia tullut paitsi Migristä, myös Pakolaisneuvonnasta. On tavallaan sieltä toiselta puolelta näkökulmaa, ylituomari kertoi.

Ylituomarin mukaan näin on yritetty ”jonkinlaista tasapainottamista” rekrytoinnissa. Pakolaisneuvonta ry. antaa oikeudellista apua ja neuvontaa muun muassa turvapaikanhakijoille.

Tasapainottaminen kuulostaa ajatuksena kauniilta, mutta sen voi halutessaan tulkita niin, että virkamiehen tausta voisi vaikuttaa tämän tekemiin ratkaisuihin. Maahanmuuttovirastosta tulleet virkailijat saattaisivat siis suhtautua turvapaikkapäätöksistä tehtyihin valituksiin lähtökohtaisesti toisin kuin Pakolaisneuvonnasta oikeuden palvelukseen siirtyneet. Näin ei oikeusvaltiossa tietenkään saa olla, vaan ratkaisujen pitää perustua vailla ennakkoasenteita tapahtuvaan lain tulkintaan. Kun viranomainen palkkaa työntekijöitä, ei pidä pyrkiä tasapainottamaan vaan valitsemaan pätevimmät.

Onneksi ylituomari lisäsi virkailijoiden ymmärtävän toimivansa eri roolissa kuin aiemmassa työpaikassaan. Se oli tärkeä ja toivottavasti oikeaan osunut täsmennys.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic