Uutiset

Kommentti: Erokortti on ollut Sipilällä herkässä

Vääjäämätön toteutui perjantaina, kun peli puhallettiin poikki. Sote-uudistusta yrittää vuorollaan seuraava hallitus.
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Hallituksen merkittävimmän hankkeen, sosiaali- ja terveysuudistuksen kuolinkorinat päättyivät, kun hallitus myönsi, ettei uudistuksesta tule tällä(kään) kaudella valmista.

Perustuslailliset ongelmat ja niihin liittyvien asiantuntijakuulemisten aiheuttamat aikataulupulmat tekivät hommasta tekemättömän paikan. Niin sanotuissa piireissä oli jo jonkin aikaa mietitty, kuka pistää pisteen epätoivoiselle yritykselle.

Perjantaina ei kaatunut vain sote vaan myös hallitus. Ero on tässä vaiheessa lähinnä symbolinen, koska istuntokausi veteli viimeisiään muutenkin.

Erokortti on ollut pääministeri Juha Sipilän (kesk.) pakassa koko kauden. Ensimmäisen kerran hän väläytti sitä jo syksyllä 2015. Silloinkin kyse oli sotesta keskustan ja kokoomuksen riidellessä maakuntien muodostamien sote-alueiden määrästä.

– On hyvin todennäköistä, että kävelen huomenna presidentin luokse, Sipilä totesi ennen edessä olleita öisiä neuvotteluja.

Ero ei toteutunut, mutta keskustan hellimän maakuntauudistuksen ja kokoomuksen ajaman valinnanvapauden naittaminen ei sujunut ongelmitta jatkossakaan.

Eromahdollisuus nousi seuraavan kerran esiin kesäkuussa 2017 Perussuomalaisten hajaantumisen jälkimainingeissa. Lentokoneen ohjaimiin hypännyt Sipilä kertoi jo olleensa menossa viemään hallituksen erokirjettä presidentille Naantaliin, kunnes kuuli parinkymmenen perussuomalaisen kansanedustajan vetäneen ässän hihastaan ja muodostavan uuden ryhmän.

Hallituskriisi oli jälleen peruttu, mutta vain hetkeksi, sillä sote-uudistuksen ongelmat olivat tulleet jäädäkseen.

Yritysjohtajataustainen Sipilä oli ilmoittanut, että pelin henki on tulos tai ulos. Siinä mielessä perjantainen eroilmoitus ei tullut yllätyksenä.

Koska hallituskausi oli loppusuoralla, ero ei ole niin dramaattinen kuin se olisi ollut syksyllä 2015, jolloin sote-soppaa kuumennettiin. Hallitus olisi jatkanut joka tapauksessa toimitusministeristönä reilun kuukauden kuluttua pidettävien vaalien jälkeen. Vaalitempuksikin jotkut ovat eroa jo luonnehtineet.

Hallituspuolueille soten kaatuminen on isku juuri vaalien alla. Niillä alkaa olla kiire muistuttaa äänestäjiä siitä, että yksi iso tavoite eli työllisyyden nostaminen 72 prosenttiin onnistui. Se mikä tapahtui viimeiseksi, jää helpoimmin mieleen. Tällä kerralla se ei ollut työllisyysharppaus. Tähän asti kokoomus on kestänyt takaiskut keskustaa paremmin.

Seuraava hallitus löytää soten edestään, sillä yksimielisyys on siitä, että uudistus tarvitaan. Käytännön toteutuksesta on taas pidettävä kokous jos toinenkin. Tsemppiä ja jaksamista valmisteleville virkamiehille.

jussi.orell@lannenmedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti