Uutiset

Kommentti: Haavistolle kotiutukset ovat mannaa konsulipäällikkökohun jälkeen – Ulkoministeriö osaa valikoivan tiedottamisen

Ulkoministeriöstä vakuutettiin vielä perjantaina, että al-Holin kotiutuksiin liittyen ei ole päivitettävää. Todellisuudessa käynnissä oli tuorein kotiutusoperaatio suomalaisten tuomiseksi.
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.) tuoreet kotiutukset al-Holin leiriltä ovat jättipotti konsulipäällikkökohun jälkeen. Haavisto kertoi perustuslakivaliokunnan moitteiden jälkeisessä tiedotustilaisuudessaan aiemmin joulukuussa, että leiriltä on saatu turvaan 15 suomalaislasta.

Haavisto jätti korostamatta, että näistä valtaosa oli ensin paennut leiriltä äiteineen ja päässyt suomalaisen viranomaisavun piiriin Turkissa, missä heille konsulipalvelulain mukaisesti muun muassa kirjoitettiin vaadittavat matkustusasiakirjat. Suoraan leiriltä oli ennen sunnuntaina tiedotettua kotiutusta haettu kaksi orpolasta vuosi sitten joulukuussa.

Ulkoministeriö taitaa valikoivan tiedottamisen laajemminkin. Lännen Media teki tähän viikonvaihteeseen juttua kotiutusten tilanteesta. Toimittaja varmisti perjantaina ulkoministeriön viestinnältä, onko tilanne kotiutusten osalta ennallaan siten, että leiriltä on palannut suomalaisia kolme kertaa ja onko palanneiden määrä yhä sama kuin julkisuuteen on aiemmin kerrottu. Ministeriöstä vakuutettiin, että päivitettävää ei ole.

Todellisuudessa tuorein kotiutusoperaatio oli jo täydessä käynnissä. Koska perheitä ei tuossa vaiheessa vielä ollut tuotu Suomeen eikä kotiutuksia tiukasti tulkiten ollut tapahtunut, ulkoministeriö ei valehdellut. Se jätti kuitenkin kertomatta tiedon siitä, että lisää perheitä oli tarkoitus tuoda Suomeen jo viikonlopun aikana.

Matalan profiilin vetämistä voi perustella sillä, että kyse on tilanteeseensa syyttömistä lapsista, joiden yksityisyyttä ja turvallisuutta pitää suojella. Isis-kytköksiä omaavien äitien avustaminen herättää lisäksi poliittisia intohimoja.

Silti ministeriön tulkinta siitä, että mitään uutta tiedotettavaa ei ole tilanteessa, jossa toiminta on jo täydessä käynnissä, herättää ajatuksia siitä, miten pitkälle tarkoituksenmukaisuusharkinta on venytettävissä.

jussi.orell@lannenmedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic