Uutiset

Kommentti: Hallitus lykkäsi ikävimmät uutiset poliisin kerrottavaksi

Pääministeriä ja muita ministereitä on kehuttu selkärankaisuudesta ja selkeästä viestinnästä. Keskiviikkona illalla poliitikkojen päätöksistä syntyi erilainen kuva Uudenmaan eristämisestä kuin poliisin tiedottaessa torstaina.
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Poikkeusoloissa pääministeri ja hallitus käyttävät poikkeuksellisen suurta valtaa. Yhteinen ahdinko on saanut monet suomalaiset suhtautumaan päättäjiin poikkeuksellisen suopeasti. Johtajien asemaa ei käy kateeksi, ja kaikesta näkee heidän tekevän nyt parhaansa vaikeassa tilanteessa.

Mikään vallankäyttö ei silti ole kritiikin yläpuolella, eikä mikään viestintä ole täydellistä.

Keskiviikkoiltana pääministeri Sanna Marin (sd.) olisi voinut kertoa kansalle itse, että Uudenmaan maakuntarajoille tulee aukoton poliisivalvonta. Poliisiasioista vastaavalla sisäministeri Maria Ohisalolla (vihr.) oli suorasanaisuuteen yhtä hyvä mahdollisuus. Ohisalo viittasi siihen, että poliisi kertoo määräyksen toteuttamiskeinoista tarkemmin aamulla.

Ministereitä ei voinut valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa ymmärtää niin, että poliisi pysäyttäisi jokaisen auton ja kysyisi jokaiselta junamatkustajalta liikkumisen syytä. Päinvastoin: vaikutelma oli, että kansalaisten omaan harkintaan luotetaan, eikä joka ikisen ihmisen ole järkeä kohdata poliisia.

Poliisijohdon infossa toimet olivat yön aikana tiukentuneet.

On odotettua ja ymmärrettävää, että poliisi tarvitsee yksiselitteiset toimintaohjeet erikoistilanteessa. Tuskin poliisi haluaa tai voikaan ottaa vastulleen arvioida, kenet pysäytetään ja ketä ei. Se menisi melkoiseksi ihmisten profiloinniksi.

Vaikealta vaikuttaa sekin, että peruspoliisi tai poliisia tukeva varusmies voisi kohdaltaan omin neuvoin harkita, mikä on hallituksen hyväksymä syy ja mikä taas ei.

Poliisi aikoo siis pysäyttää ja tarkastaa kaikki Uudellemaalle tai sieltä pois pyrkivät ihmiset. Sulkuja asetetaan aluksi 30–40 tielle. Poliisi toivoo kulkemisen syystä kirjallista todistusta, mutta sellaista ei vaadita.

Kovasti tavoiteltu olotila kuulostaa poikkeusolojen toimelta, joka asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan: sen mukaan, miten taitavasti kukakin osaa tärkeyttään perustella.

Epäilyksiä ei auta poistamaan se, että hallituksen tähän saakka esimerkillisessä kriisiviestinnässä näkyi Uudenmaan eristämisen kohdalla halua vastuunsiirtoon virkamiehille. Suoraa vastausta päättäjiltä kaivataan pian myös siihen, mitkä kaikki muut poliisitehtävät jäävät toissijaisiksi virkavallan valvoessa Uudenmaan rajaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic