Uutiset

Kommentti: Irtisanomisten helpotus kehysriihessä oli yrittäjille vain pieni lohdutus

Työaikalakia uudistetaan, mutta paikallista sopimista ei edistetä. Se on pettymys ennen kaikkea Suomen Yrittäjille ja hallituspuolueista kokoomukselle.

Raamit paikallisen sopimisen lisäämiselle asetti kilpailukyky-sopimus. Siinä sovittiin, että paikallista sopimista ei lisätä erillisellä lainsäädännöllä. Työttömien aktiivimallin ärsyttämät palkansaajajärjestöt SAK ja Akava muistuttivat jo alkuviikosta hallitusta, että paikalliseen sopimiseen puuttuminen ei menisi ilman seurauksia.

Suomen Yrittäjät ajoi vahvasti järjestäytymättömien yritysten mahdollisuuksia sopia työajoista niin, että luottamusmiehen ei tarvitsisi olla sopijaosapuoli. Yrittäjät sai hallitukselta pienen lohdutuksen.

Alle 20 henkilön yrityksissä henkilösyistä tapahtuva irtisanominen helpottuu. Hallituksen mukaan yrittäjien työllistämiskynnys alenee nyt merkittävästi. Palkansaajajärjestöjen ensi kommentit olivat luonnollisesti kielteisiä.

Olemattoman kannatuksen kanssa painiva hallituspuolue siniset tarvitsi kipeästi jonkin oman ehdotuksen läpimenon.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo yritti haukata liian suuren palan, kun hän ehdotti indeksijäädytyksistä luopumista. Sen sijaan puolueen puheenjohtajan, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon ehdotus toisen asteen 46 euron oppimateriaalilisästä hyväksyttiin.

Selvitysten perusteella monilla perheillä on ollut vaikeuksia selviytyä toisen asteen koulutukseen liittyvistä kustannuksista. Kokoomuksen oli helppo tukea tätä sinisten ehdotusta.

Kaikki hallituspuolueet halusivat vähentää eriarvoisuutta. Täsmälista on kohtuullisen pitkä.

Esimerkiksi vähimmäispäivärahojen korotus, 80,50 euroa kuukaudessa tuntuu jo vaikeassa tilanteessa olevan kukkarossa. Takuueläkekin nousee joitakin kymppejä.

kirsi.turkki@lannenmedia.fi

Kirjoittaja on Lännen Median politiikan ja talouden toimittaja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

Näkoislehti