Uutiset

Kommentti: Jessikka Aron uutuuskirja kertoo maalittamisesta somessa - netin suuryhtiöille lähtee tärkeä oheisviesti

Kuva: Jukka Vuokola
Kuva: Jukka Vuokola

On yksi asia joutua Venäjän trolliarmeijan mustamaalauksen ja häirinnän kohteeksi. Päälle tulevat kerrannaisvaikutukset. Toimittaja Jessikka Aro nosti perusteellisen Putinin trollit -kirjansa (Johnny Kniga) julkistustilaisuudessa Helsingissä vahvasti esiin häirinnän mahdollistajat: Googlen kaltaiset netin jättiyhtiöt.

Valeuutis- ja kiusaamisbisneksen kotimaisista toimijoista on puhuttu paljon. Heitä voisi nimittää kirjavaksi joukoksi Kremlin informaatiosotien hyödyllisiä idiootteja. Aron sormi osoittaa kuitenkin myös ylikansallisia suuryhtiöitä, jotka ovat käytännössä pesseet kätensä toimittajiin ja muihin yhteiskunnallisiin toimijoihin kohdistuneesta vainosta.

Facebook, Twitter, Google ja sen omistama YouTube väittävät toimivansa vain alustana. Tosiasiassa tunnettujenkin yhtiöiden mainosmyyntiä on kanavoitu hövelisti niin valeuutisia kuin vihapuhetta levittäville sivustoille. Sille jätit eivät Aron sanoin halua tehdä mitään, vaikka muuten ne kyllä ohjailevat sisältöjä algoritmeillään.

Valittaminen on vaikeaa, syyllinen löytyy aina toisaalta, eivätkä sosiaalisen median yhtiöt hevillä estä julkaisuja edes Myanmarin kansanmurhan vuoksi.

EU-sääntelyn edessä muutoksia on tehty. Aron kokemus osoittaa yksittäisen suomalaisen henkilön olevan silti vaikeuksissa, kun sosiaalisen median palstoilla hänet maalitetaan ja hänestä levitetään perättömiä väitteitä.

Lue myös: Norjalaistoimittajalta evättiin pääsy Venäjälle, koska hän oli yhtäkkiä turvallisuusriski – Uutuuskirja kertoo karuja tarinoita Venäjän infosodasta

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti