Uutiset

Kommentti: Kokoomus pelkää: Sote voi vielä kaatua perustuslakivaliokuntaan, jos keskusta lähtee siellä opposition kelkkaan

Valinnanvapauslaki meni viime kesänä uuteen valmisteluun perustuslakivaliokunnan vaatimuksesta. Uuden esityksen pitäisi nyt läpäistä valiokunnan seula.

Kokoomuslaisia kalvaa kuitenkin yhä epäily, että perustuslakivaliokunta voi uudestakin lakiesityksestä löytää huomautettavaa. Se koskee tapauksia, joissa maakunnan liikelaitoksen on lähinnä sosiaalipalveluissa pakko tarjota asiakkaille asiakasseteli.

Perustuslakivaliokunta kuulee useita valtiosääntöoppineita, ja sen pitäisi tehdä ratkaisunsa puhtaasti oikeudellisten eikä poliittisten näkökulmien perusteella.

Mutta jos asiantuntijalausunnoissa löytyy riittävästi perusteita sille, että asiakassetelipakko on ristiriidassa maakuntien itsehallinnon kanssa, keskustalaisille valiokunnan jäsenille voi tulla kiusaus ryhtyä yhteistyöhön oppositioedustajien kanssa ja äänestää asiakassetelivelvoite nurin.

Se vesittäisi valinnanvapautta niin paljon, että kokoomus voi vaatia koko esityksen vetämistä pois. Erikoissairaanhoidossahan kokoomus joutui jo luopumaan asiakassetelien myöntämispakosta muissa tilanteissa, kuin jos hoitotakuu ei muuten toteudu.

Perustuslakivaliokunnan keskustan tuella tekemä ratkaisu johtaisi sote- ja maakuntauudistuksen kaatumiseen jo ennen, kuin se tulee eduskunnan suureen saliin.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic