Uutiset

Kommentti: Kotietsinnässä poliisi selvittää Puolustusvoimien salatun tiedon vuotajaa – voi olla korkealta tasolta

Kotietsintä suomalaisen toimittajan kotiin kuulostaa hurjalta. Helsingin Sanomien tiedusteluasioihin perehtynyt toimittaja Laura Halminen kertoi tuoreeltaan Hesarin haastattelussa, että tuomioistuimen päätöstä kotietsinnän tekemiseksi ei ollut. Lastenhuone sentään jätettiin penkomatta.

Aiemmin päivällä Halminen kertoi vasaroineensa tietokoneen kovalevyä, mistä oli aiheutunut savua.

Journalistilla on oikeus ja velvollisuus pitää kiinni lähdesuojastaan. Sitä oikeutta on demokraattisessa länsimaisessa yhteiskunnassa syytä puolustaa voimakkaasti.

Hysteriaan ei kuitenkaan ole syytä, sillä viranomaisten velvollisuus puolestaan on toteuttaa rikostutkinta Suomen lakien mukaan. Käsillä olevassa jutussa kyse saattaa olla nähtyä laajemmasta turvallisuusriskistä maallemme.

Hesarin tiedostoista ei etsitä nyt enempää eikä vähempää kuin vakavaa vuotajaa – ja loogisesti päätellen jopa mahdollista myyrää, joka on toiminut korkeissa tehtävissä tasavallan johdossa.

Vuotajan motiivina voi olla whistleblower-toiminta eli organisaation vääriksi koettujen tekojen paljastaminen sen sisältä. Kyse voi olla myös tietoisesta vaikutusyrityksestä Suomen asioihin ulkoapäin, mikä on syytä selvittää ripeästi. Kukaan ei tiedä, mitä muuta mahdollinen korkean tason vuotaja olisi valmis vuotamaan ja milloin.

Helsingin Sanomien lauantaina julkaiseman Tikkakoski-vuodon uutisarvo ei niinkään ole salaisen viestikoekeskuksen tai verkkotarkkailun toiminta Keski-Suomessa, sillä esimerkiksi maakunnan oma sanomalehti Keskisuomalainen on uutisoinut keskuksesta. Uutisissa on keväällä haastateltu muiden muassa Puolustusvoimien tiedustelupäällikköä Harri Ohra-ahoa.

Vuodossa kovin juttu on se, jos joku korkeimman salaustason, salaustaso 1:n, tietoaineistoja käsiinsä saava on valmis vuotamaan ne edelleen julkaistavaksi omista tuntemattomista lähtökohdistaan käsin. Jos Hesarin juttu sisältää Erittäin salainen -kategorian asioita, sen jakelun piirissä olevien nimilista on tiedossa ja vuotaja selvitettävissä. Hänen nimensä saattaisi olla kaikille tuttu.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic