Uutiset

Kommentti: Onnistuuko keskustan hattutemppu vuodelta 1995?

Puolue avaa vaalikampanjansa samoin luvuin kuin Esko Ahon pääministeriaikana. Useat poliittiset linjaukset ovat vasta tulossa.
Kuva: -

Alma Median puolueiden kannatuskysely toi Jobin-postia lauantaina vaalikampanjaansa aloittavalle keskustalle.

Kyselyn mukaan suosio on valahtanut 14,4 prosenttiin.

Ero on suuri, kun muistelee kevään 2015 vaaleja. Puheenjohtaja Juha Sipilä nosti tuolloin puolueen suurimmaksi 21,1 prosentin kannatuksella.

Yhä useampi puolueessa ja sen ulkopuoleltakin kysyvät, miksi pudotus on näin raju.

Näyttäväthän talouden mittarit kiistatta aivan erilaisia lukuja kuin esimerkiksi viime hallituskaudella. Talous kasvaa, työllisyysluvut on saavutettu jopa etuajassa.

Keskustan pitkän linjan vaikuttaja, professori Kari Hokkanen pukee viime ajan gallupit yhteen lauseeseen: Kansalle ei hyvä kelpaa.

Hänen mukaansa hallituksen saavuttamat laajat makrotalouden tavoitteet eivät jaksa kiinnostaa kansaa. Totta.

Kun otsikko puhuu yli 115 000 uudesta työpaikasta, niin jutun klikkaa auki vain harva. Kun uutinen kertoo asunnottomista kuusen alla, haamuhoitajista tai vessapaperin vaihtamisesta niin johan alkavat koneet laulaa.

Siinä ei ole mitään uutta, että pääministerivastuussa oleva puolue menettää kannatustaan. Näin on tapahtunut lähes joka kerta.

Tällainen episodia on nähty ennenkin. Pääministeri Esko Ahon aikana vuonna 1994 keskustan kannatus romahti 14,6 prosenttiin eli lähes samaan kuin nyt. Sitten tapahtui pienoinen ihme. Seuraavana keväänä kannatus oli eduskuntavaaleissa 19,8 prosenttia. Osuudella neliapilat kiilasivat toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Tällaista taikatemppua puolue yrittää tänäkin keväänä. Tosin ajat ovat muuttuneet, eikä yli 20 vuotta sitten tehty sote-uudistusta. Sen maaliin viemisellä tai kaatumisella on ratkaiseva merkitys. Saako se vihreän vai punaisen ruksin?

Lisäksi kaupungistuminen on kiihtynyt hurjaa tahtia sitten vuoden 1995.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen myöntää, että hiukan paremmalla luvulla olisi ollut hyvä avata kampanjointi, mutta saatu viesti otetaan nöyränä vastaan.

Keskusta on suurista puolueista viimeinen, joka avaa kampanjansa. Siitä alkaa tykitys, jonka puoluejohto toivoo osuvan maaleihin.

Torstaina puolue julkisti perhepoliittisen ohjelman. Siinä ehdotetaan muun muassa vanhusvaltuutetun sekä erillisen vanhusasiamiehen viran perustamista.

Keskusta liittyi myös kuoroon, joka haluaa hoitajamitoitukset lakiin. Niin ikään hallituksessa olevat siniset ovat mitoituksen takana. Vain kokoomus kirjasi erilaisen linjan. Aika näyttää, oliko keskustan vedolla myönteistä vaikutusta.

Paljon on kiinni siitä, miten keskusta saa perusteltua näkemyksiään perhevapaauudistuksesta.

Keskustan perhepolitiikkaa on luonnehdittu vanhanaikaiseksi, koska puolue on tukenut sitä, että lasta pitää saada hoitaa kotona kolmeen ikävuoteen asti. Tämä linjaus sisältyy myös uuteen ohjelmaan.

Vanhakantaisuus ja äidin valinta olla kotona voivat joutua uuteen tarkasteluun, kun etsitään keinoja syntyvyyden lisäämiseksi.

Tästä puolue saa eittämättä tärpin, kun vaalitenteissä aletaan kammeta äitejä aiemmin työelämään.

Risteilyn ohjelmaan ei sisälly puolueen linjausta sosiaaliturvauudistuksesta. Siitä on luvattu kertoa ensi viikolla.

Sotu-uudistus on soteakin laajempi. Siksi keskustasta on viestitetty, että se pitäisi palastella, ja valmistella parlamentaarisen tiekartan mukaan. Hyvä idea, kun katsoo soten käsittelyä.

Ennen vanhuspalvelujen laiminlyöntejä Suomessa keskusteltiin hävittäjien lukumäärästä.

Tiettävästi lauantaina kuullaan keskustan linjaus tähän asiaan. Miten puolue tulkitsee selontekoa, jonka mukaan nykyisten hävittäjien suorituskyky korvataan täysimääräisesti? Odotamme.

Ohjelmia on monia, mutta nyt se tarvitsisi vielä yhden kattavan eli miten noustaan ikeestä -linjauksen. Siihen haetaan vuorokauden aikana vastausta yli 1 200 keskustalaisen voimin.

Uusimmat

Fingerpori

comic