Uutiset

Kommentti: Perussuomalaisten ja vihreiden pitäisi ehkä riidellä

Liikkuvat kannattajat ovat jälleen näyttäneet voimaansa uudessa Yleisradion kannatusmittauksessa. Kokoomus on yhä suosituin puolue 22,8 prosentin kannatuksella. Seuraavina tulevat Sdp ja keskusta, jotka ovat kokoomuksen tavoin nostaneet kannatustaan reilulla prosenttiyksiköllä. Suurin nousija oli keskusta.

Sekä Perussuomalaiset että vihreät ovat menettäneet kannatustaan parilla prosenttiyksiköllä viime mittauksesta. Erityisesti vihreiden on koettu viettäneen hiljaiseloa sen jälkeen, kun puolue mittautti itselleen historiallisia 17 prosentin kannatuslukemia. Nyt vihreät on 14 prosentissa.

Perussuomalaisten suosioon on voinut vaikuttaa viiveellä puolueen jakautuminen kesällä, mutta nykyinen noin seitsemän prosentin kannatus panee puolueen varmasti miettimään, kantaako keskittyminen lähinnä maahanmuutto- ja EU-kritiikkiin pitkälle.

Perussuomalaiset ja vihreät saattaisivatkin auttaa toisiaan elvyttämällä puolueiden keskinäistä väittelyä. Näiden puolueiden linjat ovat monessa kysymyksessä niin erilaiset, että hyvälle väittelylle olisi kaivettavissa sytykkeitä.

-Vihreiden ja PS:n kannatus laskenut. Niiden keskinäisen jännitteen voimistuminen uudestaan nostaisi todennäköisesti molempia, pohti politiikan tutkija Mari K. Niemi Twitterissä.

 

Kokoomuslaiset ovat hykerrelleet Ylen kannatusmittauksen tuloksista.

-Vastuullinen uudistaminen saa tukea, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) iloitsi Twitterissä.

Muut puolueet sekä useampi sote-asiantuntija ovat pitäneet kokoomuksen politiikkaa tosin ennemmin vastuuttomana kuin vastuullisena, kun on puhuttu kokoomuksen vaalimasta valinnanvapaudesta ja asiakasseteleistä sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Pelot julkisen erikoissairaanhoidon romuttamisesta eivät tunnu kokoomuksen kannattajia tai puoluetta pelottavan. Kokoomus on tuntunut ottavan osumia asiakasseteleistä hyvin tyynesti vastaan. Puolueella lieneekin tutkittua tietoa siitä, että sen kannattajat haluavat enemmän yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluita. Tätä halua selittää ehkä turhan yleinen ja usein perusteeton huoli julkisen terveydenhuollon laadusta.

 

Ylen kannatusmittausta on luonnehdittu ”vanhojen puolueiden vastaiskuksi”. Kannatustaan kasvattaneet puolueet niin hallituksessa kuin oppositiossa repivät tulokset liiveihinsä viime aikaisina onnistumisina.

-Hallituksen suosio kasvanut, tulokset puhuvat, valtiovarainministerin entinen erityisavustaja Ville Valkonen (kok.) twiittasi.

Valkonen saattoi tosin unohtaa vilkaista hallitusryhmä Sinisen tulevaisuuden galluplukuja. Ne olivat laskeneet 0,2 prosenttiyksiköllä 1,3 prosenttiin. Vähintään outo lukema viiden ministerin ryhmälle.

Jos sinisten kannatus ei nouse, jotkut sinisten jatkokaudelle halajavat poliitikot voivat hyvin loikata muihin puolueisiin. Prosentin kannatuksella ei eduskuntavaaleissa 2019 jytkytetä.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic