Uutiset

Kommentti: Puheet Yhdysvaltain jakautumisesta osoittautuivat liian laimeiksi – Keskiviikon perusteella kyse on paljon pahemmasta

Keskiviikon mellakat näyttävät sen, miten pitkältä takamatkalta Joe Biden lähtee yrittäessään yhdistää amerikkalaiset, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.
Poliisi korjaili mellakka-aitaa kongressirakennuksen luona Washingtonissa keskiviikkona. Kuva: epa08923723
Poliisi korjaili mellakka-aitaa kongressirakennuksen luona Washingtonissa keskiviikkona. Kuva: epa08923723

Kolme teemaa hallitsi keskustelua Yhdysvaltain presidentinvaaleissa marraskuussa: koronakriisi ja sen hoito, värillisten kansalaisoikeudet sekä yhteiskunnan yleinen jakautuminen.

Nämä aiheet nousivat esiin myös kadunmiesten ja – naisten kanssa käymissäni keskusteluissa pääkaupunki Washingtonissa vaaliviikolla.

Tunnelma kaupungissa oli pahaenteisen outo, sillä katutasolla sijaitsevien liikkeiden ja toimistojen ikkunat oli keskustassa peitetty vanerilevyillä mellakoiden pelossa. Poliisit kokosivat rivejään.

Väki, enimmäkseen demokraatti Joe Bidenin kannattajia, pakkautui ilta toisensa jälkeen Valkoisen talon välittömässä läheisyydessä sijaitsevalle Black Lives Matter -aukiolle seuraamaan äänestyspäivän lähestymistä ja sen jälkeen kangerrellen edennyttä ääntenlaskua. Donald Trumpin kannattajia oli pääkaupungissa harvakseltaan, mutta muualla maassa sitäkin enemmän.

Pahimmilta mellakoilta säästyttiin tuolloin, mutta keskiviikkona rysähti pahemmin kuin moni osasi lopulta edes pelätä. Vaaleissa hävinneen Trumpinkannattajat marssivat kongressitalon alueelle ja osa sisälle rakennukseen, jossa oli käynnissä istunto Bidenin presidenttivalinnan vahvistamiseksi.

Syntyneissä yhteenotoissa kuoli neljä ihmistä ja loukkaantui kymmeniä. Keskiviikon tapahtumien valossa näyttää siltä, että vaalien yhteydessä käytetyt ilmaukset kansakunnan jakautumisesta olivat kovasti laimeita. Kyse on rajusta repeämisestä, jolle Trumpin palopuheet vaalituloksen varastamisesta ovat olleet bensaa liekkeihin.

Joe Bidenin on määrä astua virkaansa 20. tammikuuta. Siitä alkaa nelivuotiskausi, jonka lähtökohdat eivät voisi olla huonommat. Biden on vakuuttanut vaalivoittonsa jälkeen haluaan yhdistää amerikkalaiset.

Keskiviikon perusteella takamatka nelivuotiskaudella on järkyttävän pitkä varsinkin, kun samalla pitäisi hoitaa kuntoon koronatilanne ja viruksen runtelema talous. Onnea matkaan.

jussi.orell@lannenmedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic