Uutiset

Kommentti: Punahenkinen mielenosoitus toi mieleen työväen vapun

Aktiivimallia vastustava mielenosoitus oli punakoneen voimannäyttö. SAK sai Helsingin Senaatintorille perjantaina tuhansia ihmisiä vastustamaan hallitusta ja työttömyysturvan uudistusta.

Jollakin tavalla perjantain mielenosoitus muistutti perinteistä työväen vappua. Punaväri oli kovassa huudossa. Agit Propista tuttu Sinikka Sokka ja muut kuorolaulajat tulkitsivat työväenlaulujen klassikkoja Oppimisen ylistyksestä
Siirtotyöläiseen.

Mielensoittajien kylteissä vilisi Kuuban vallankumousjohtajan Ernesto ”Che” Guevaran kuvia ja perinteisiä iskulauseita kuten ”Riistäjät ruoskaansa selkäämme soittaa”.

Hallituspoliitikoista Jari Lindströmiä (sin.) kuvataan työttömien piiskaajaksi ja Juha Sipilä (kesk.) halutaan hukuttaa suohon.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson oli selvästi mielenosoittajien suosikki. Hän sai suurimmat aplodit ja kannustukset Senaatintorilla poliitikkojen debatissa. Andersson oli debatissa todella terävä ja selvästi kotonaan toriyleisön edessä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli vähän vaisu ja väittelyssä keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni pesi hänet.

Eturivissä yleisön joukossa oli muun muassa tunnettuja vasemmistoliiton poliitikkoja, kuten Jari Myllykoski ja Pentti Tiusanen. Tässä mielenosoituksessa vasemmistoliiton punaväri hallitsi tunnelmaa enemmän kuin maltillinen demarimeininki.

Poliitikkojen debatista ei juuri saanut selvää, koska yleisön möykkä oli niin kovaa. Pyynnöistä huolimatta yleisö ei jaksanut kuunnella eri mieltä olevia porvaripoliitikkoja. Varsinkin kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sai tuta työttömien ja duunarien vihan.

Eturivissä humalassa oleva mies vaati työväen ääntä lavalle. Hän haistatteli ja kyseli, miksi ihmeessä Juhana Vartiainen päästetään lavalle. Lopulta järjestysmiehet veivät aggressiivisesti käyttäytyvän miehen sivummalle.

Mielenosoituksessa oli myös vapun karnevaalitunnelmaa.

Ilmapallojen lisäksi SAK:n ämpärit tekivät kauppansa. Mielenosoituksen loppupuolella niitä oli jaettu jo 3 000 kappaletta. Ämpäreitä oli kuitenkin varattu peräti 10 000.

SAK:n mielenilmauksessa jaettiin soppatykistä kasvishernekeittoa ja lämmikkeeksi myös kahvia. Perinteiseen duunarihenkiseen mielenosoitukseen olisi sopinut paremmin käristemakkara tai aito hernekeitto, joka valmistetaan sianlihasta.

juho.makela@lannenmedia.fi

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti