Uutiset

Kommentti: Sentosan saari on aivan yhtä aito kuin Donald Trumpin tukka

Olisipa hauskaa, jos Donald Trump ja Kim Jong-un saapuisivat huippukokoukseensa Singaporen Sentosan saarelle samalla tavalla kuin me muutkin turistit. Kaksikko voisi nousta keskustassa North East Linen metroon, matkustaa Harbourfrontin asemalle ja kävellä VivoCity-ostoskeskuksen läpi ostamaan liput Sentosan yksiraidejunaan.

Miesten pitäisi olla valppaina, jotta he eivät eksyisi ostoskeskukseen kuten minulle kävi. VivoCity on hämmentävän iso ostosparatiisi.

Tarkkoina talousmiehinä he voisivat samalla hyödyntää kauppojen alennusmyyntejä, jotka vaikuttavat olevan Singaporessa aina käynnissä. Minäkin hankin keväällä VivoCitystä tyylikkään ja sopuhintaisen kauluspaidan!

Sentosan lomasaari on täydellinen symboli Aasian nousevan keskiluokan voimasta. Singaporeen suurin joukoin saapuvat kiinalaisperheet voivat Sentosalla elää leppoisaa, länsimaista markkinatalouselämää aina Madame Tussaudsin vahakabinetista Universal Studiosin elokuvateemapuistoon asti. Kaikki on hieman kliinistä, hieman ylihinnoilteltua ja hieman muovista.

Trooppisesta paratiisisaaresta parhaiten muistuttaa hiekkaranta – kunhan vain auringonpalvoja pystyy unohtamaan maisemaa rumentavat, satamaan pääsyä odottavat lukemattomat konttilaivat.

Tarkoitukseni ei ole mitenkään irvailla paikalle, sillä joskus 1980-luvun nousukauden kuumimpina vuosina suomalainen eetos oli hyvin samanlainen kuin sentosalainen nyt. Eikä saaren delfinaario varmaankaan ole sen ikävämpi paikka kuin meillä Tampereella vielä muutamia vuosia sitten sijainnut vastaava.

Ja miksi aasialaiset unelmat olisivat lähtökohtaisesti läntisiä huonompia?

Sitä paitsi saarella on aivan mainio meriakvaario, ja siellä voi syödä aivan hyviä pizzoja, kunhan vain malttaa luopua sankarimatkailijan imagosta.

Kaiken järjen mukaan Donald Trump tuntee olonsa Sentosalla hyvin kotoisaksi. Eihän käy kiistäminen, että hän on varakas, mutta samalla on selvää että rikkaus ei aina sovi yksiin hyvän tyylitajun kanssa. (Tosin mistäpä tuon tietää: jos minulla olisi kolme miljardia dollaria takataskussa, ehkä itsekin haluaisin päällystää kullalla kotini jokaisen mahdollisen pinnan.)

Toisin sanoen, Sentosa on kohteena aivan yhtä aito kuin Trumpin tukka.

Kim Jong-unille kokouspaikka taas tarjoaa näkymää kaikkeen siihen maalliseen hyvään, jota Trump on jo despootille lupaillut. Toki matkamuistomyymälä, perhospuisto tai championship-tason golfkenttä eivät ole omaisuutena aivan yhtä räyhäkkäitä kuin ballistiset ohjukset, mutta edelliset pitävät kansan tyytyväisempänä kuin jälkimmäiset. Pohjois-Korean valtaeliitti tuskin tavoittelee mitään muuta niin kiihkeästi kuin oman selkänahkansa turvaamista. Sveitsissä koulutetun Kimin pitäisi jo kokemustensa perusteella tietää, että maailmassa on muutakin hauskaa kuin juche-aate.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic