Uutiset

Kommentti: Siniset kiukuttelevat, mutta eivät oikeasti ole lähtemässä hallituksesta

Sinisten kansanedustajan Kaj Turusen loikkaus kokoomukseen aiheutti kannatusalhossa matelevassa pienimmässä hallituspuolueessa ymmärrettävästi tuskaa.

Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen väläytti Lännen Medialle äkkiseltään jo hallituksen hajoamista, koska kokoomus oli pelannut tällaista peliä sinisten selän takana.

Sinisten eduskuntaryhmä kokoontui hätäkokoukseen samaan aikaan, kun kokoomuksen eduskuntaryhmä tiedotti ylpeänä uudesta jäsenestään, joka oli kolkutellut puolueen ovia jo pari kuukautta.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoi eduskuntaryhmänsä kokouksen jälkeen epäilevänsä, että kokoomus haluaa kaataa hallituksen, koska sen tavoitteet sote-uudistuksessa ovat vastatuulessa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon mukaan siniset eivät kuitenkaan halua, että heille jää tässä pelissä musta pekka käteen. Se on kaunis selitys sille, että siniset haluavat jatkaa hallituksessa, koska kuka vaihtaisi viisi ministeripaikkaa ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin puolentoista prosentin gallup-kannatuksella.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo torjui jyrkästi sinisten kehittämän salaliittoteorian kokoomuksen perimmäisistä tavoitteista. Pikemminkin vaikutti siltä, kuin että kokoomus olisi viime viikolla tapahtuneen Hjallis Harkimon eroilmoituksen ja uuden poliittisen liikkeen perustamisen jälkeen kaivannut näyttöä, on sitä vetoa myös toiseen suuntaan.

Sinisten voimakas reaktio Turusen loikasta kuitenkin yllätti kokoomuksen, mikä kertoo siitä, ettei sen poliittinen pelisilmä ollut kuitenkaan aivan terävimmillään.

Loikkauksen aiheuttama kuohunta salaliittoepäilyineen ei näytä hyvältä, kun sote-uudistuksen ratkaisuhetket lähestyvät. Oppositiolle se on osoitus hallituksen toimintakyvyttömyydestä, vaikka ennenaikaisia eduskuntavaaleja tuskin aidosti toivotaan sielläkään.

Sinisille kirvelevä loikkaus on varoitus siitä, että epäilyt ryhmän kansanedustajien siirtymisestä muihin puolueisiin parempiin vaaliasetelmien toivossa ovat täyttä totta.

Eduskuntavaalien lähestyessä houkutukset kasvavat. Houkuttelijoitakin on varmasti ollut jo tähänkin mennessä liikkeellä, vaikka kokoomus sen omalta osaltaan kiistikin.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja

aki.taponen@lannenmedia.fi

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti