Uutiset

Kommentti: Sipilän riskipeli ei näytä onnistuvan – Vanhasen kannatus yhä alamaissa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) laukaisi kunnon tuliannoksen puolueen presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen tueksi Ylen pääministerin haastattelutunnilla vajaat kaksi viikkoa sitten. Keskustan puheenjohtaja Sipilä sanoi tuolloin, että vaalin lopputulos saattaa vaikuttaa puolueen kenttäväen hänelle antamaan tukeen. Tällä voi Sipilän mukaan puolestaan olla yhteys hänen jatkomahdollisuuksiinsa puolueen johdossa.

Päivää ennen haastattelutuntia Sipilä oli jo verrytellyt patistamalla puolueen kannattajia Vanhasen taakse puolueen puheenjohtajapäivillä. Sipilä haastatteli tilaisuudessa Vanhasta satojen keskustalaisten edessä.

Oman jatkon liittäminen Vanhasen vaalimenetykseen oli riskiveto ottaen huomioon Vanhasen siihenastisen gallupmenestyksen. Torstai oli toivoa täynnä, mutta Vanhasen luvut pysyivät matalina myös Ylen tuoreimmassa gallupissa, jossa Vanhaselle mitattiin vaatimaton neljän prosentin kannatus. Mikä pahinta puolueen kannalta, valitsijayhdistyksen ehdokkaana oleva keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen on yhä Vanhasen edellä, tosin vain kahden prosenttiyksikön erolla.

Ainakin vielä marraskuussa Sipilällä oli korostamansa kentän tuki. Yle uutisoi tuolloin, että sen teettämään kyselyyn vastanneista 97:stä puoluevaltuuston jäsenestä peräti 85 oli sitä mieltä, ettei puheenjohtajaa ole tarpeen vaihtaa ensi kesän puoluekokouksessa.

Varsinaista vaalipäivää ja huhtikuun puoluevaltuustoa odoteltaessa Sipilä laittoi ainakin puheissa asemansa peliin osana presidentinvaalia. Samalla hän tuli tarjonneeksi puolueen sisäiselle oppositiolle pelin paikan.

Sipilä jätti kuitenkin itselleen takaportin jättäessään määrittelemättä, millainen äänisaalis Vanhasen olisi hänen mukaansa saatava, jotta kentän tuki nykyiselle puheenjohtajalle olisi riittävä. Sipilä on viehtynyt sanapariin ”tulos tai ulos”.

Muotoilun hyvä puoli on siinä, että se on käyttäjänsä tulkinnoille altis.

jussi.orell@lannenmedia.fi

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic