Uutiset

Kommentti: Skotlantilaiset tuomarit:Boris Johnson syyllistyi laittomuuksiin

Kuva: ERIIKA AHOPELTO

Skotlannin ylin siviilituomioistuin tuomitsi keskiviikkona, että Britannian parlamentin työn keskeyttäminen useiksi viikoiksi on laitonta.

Pääministeri Boris Johnson lähetti eilen parlamenttiedustajat yli kuukauden istuntotauolle, jonka on tarkoitus kestää 14. lokakuuta saakka. Kuningatar Elisabeth II:n puhe päättää istuntotauon.

Vain parin päivän päästä siitä EU:n huippukokouksessa käsitellään brexitiä, jonka viime vaiheista vasta töihin palanneet brittiparlamenttiedustajat ovat vain vaivoin päässeet kärryille.

Britannian on määrä lähteä EU:sta 31. lokakuuta.

 

Pääministerin määräämä istuntotauko käytännössä estää parlamentin työn. Se ei voi esimerkiksi järjestää äänestystä hallituksen luottamuksesta.

Kun Johnson ilmoitti päätöksestään keskeyttää parlamentin työ yli kuukaudeksi, sitä pidettiin heti hyvin kiistanalaisena. Monet olivat tyrmistyneitä pääministerin ilmiselvästä vallankäytöstä.

Johnsonin liikkeitä alleviivaa hänen tiukka linjansa: brexit läpi pian vaikka ilman EU:n kanssa aikaan saatua erosopimusta.

Kolme skotlantilaistuomaria lausui keskiviikkona julkaistussa tuomiossaan, että Johnsonin teko oli laiton, ”koska sen tarkoitus oli tehdä parlamentti tyhjäksi”.

Tuomiosta julkaistiin keskiviikkona yhteenveto, mutta perjantaina tuomio on tiedossa kokonaisuudessaan.

 

Parlamenttiedustajat eivät ole kuitenkaan heti palaamassa töihin, koska asian käsittely on kesken Britannian korkeimmassa oikeudessa.

Englantilaiset tuomarit ehtivät jo viime viikolla julistaa asiassa tuomion, joka asettui Johnsonin kannalle. Kolmas oikeuskäsittely asiasta on käynnistetty Pohjois-Irlannin Belfastissa.

Korkein oikeus käsittelee parlamenttitaukoa ensi tiistaina.

Ihan kuin brexit-saaga ei olisi ollut jo juoneltaan tarpeeksi monimutkainen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti