Uutiset

Kommentti: terroristiksi ei Suomessa niin vain tulla

Turun joukkopuukotus on asiaa käsittelevälle Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle samaan aikaan sekä helppo nakki että erityisen perusteellista harkintaa vaativa tapaus. Selvää on se, mitä tapahtui Turun kauppatorilla elokuisena perjantai-iltapäivänä viime kesänä. Oliko kyse terrorismista vai muista henkirikoksista, riippuu oikeudesta.

Marokkolaista epäiltyä Abderrahman Bouananea syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta samassa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Puukottaja pysähtyi vasta, kun kiitettävän ripeästi toiminut poliisi taltutti tämän ampumalla.

Bouanane on esitutkinnassa myöntänyt puukotukset. Vaikeaa olisikin kiistää, koska ydinkeskustassa sattuneella tapauksella oli runsaasti silminnäkijöitä.

Sitten tullaankin vaikeampaan asiaan, joka tulee olemaan oikeudenkäynnin ydinkysymys. Oikeus joutuu linjaamaan, olivatko Bouananen teot rikoslain tarkoittamaa terrorismia, kuten syyttäjä sanoo.

Syyttäjän näyttö vaikuttaa melko vahvalta. Bouanane oli ennen iskuaan muun muassa julkaissut Isis-myönteisen videomanifestin, jossa tämä ilmoitti halustaan kuolla marttyyrina iskun jälkeen. Lisäksi Bouanane esitteli vaikuttimiaan kirjoittamassaan julistuksessa.

Bouananen puolustus pitää tekoja rangaistukseltaan lievempinä tappoina ja niiden yrityksinä ilman terroristista tarkoitusta, vaikka Bouanane on ilmoittanut, että osa rikoksista täyttää terrorismin tunnusmerkit. Kyse on siitä, että puolustus haluaa käräjäoikeuden linjaavan asian.

Se, että julkiselle paikalle sijoittuva hirmuteko kiistatta aiheuttaa pelkoa, ei puolustuksen mielestä välttämättä tee teosta terroristista. Näin voi olla, jos teko ei ole ollut omiaan tuottamaan vakavaa haittaa valtiolle tai pelkoa väestölle tai tekijä ei ole nimenomaisesti pyrkinyt tähän. Tekijä voi siten olla syyllistymättä terroristiseen rikokseen ideologisesta motiivistaan huolimatta. Terroristiksi ei Suomessa niin vain tulla.

Joukkopuukotuksesta syytetty on mielentilatutkimuksessa todettu syyntakeiseksi. Tämä merkitsee sitä, että hänelle voidaan tuomita vankeutta psykiatrisen hoidon sijaan, jos hänet katsotaan syylliseksi. Jos tuomio tulee murhista ja niiden yrityksistä, seurauksena on elinkautinen vankeus. Tällöin ei ole merkitystä sillä, onko teot tulkittu terrorismiksi vai ei.

Tämä ei kuitenkaan vähennä käräjäoikeuden ja korkeampien oikeusasteiden mahdollisten ratkaisujen merkitystä, koska kyse on ennakkopäätöksistä. Käsillä on tapaus, jota pidetään ensimmäisenä Suomessa tehtynä terrori-iskuna, minkä vuoksi päätös tulee linjaamaan, mihin terrorismin raja vedetään. Toivottavasti Turun tapaus jää ainoaksi lajissaan, eikä vastaavia pohdintoja tarvitse käydä, mutta muuhunkin pitää varautua.

jussi.orell@lannenmedia.fi

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic