Uutiset

Kommentti: Trafin kuljettajatietojen tietosuoja vuoti – paras toivoa, että suomalaisten suurimman omaisuuden eli asuntojen rekisteri pitää

Ensi vuodesta alkaen tiedot asunto-osakkeiden omistuksesta siirtyvät vain sähköiseen rekisteriin. Toivottavasti viranomaiset ovat nyt hereillä, että suomalaisten tärkeimmän ja arvokkaimman omaisuuden tiedot ovat turvassa ja suojassa.
Kuva: Jarno Pellinen

Viikon sisällä olemme saaneet seurata, kuinka Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin verkkopalvelujen tietosuojan murtuminen paljastui. Trafin pääjohtaja Mia Nykopp kantoi vastuun suoraselkäisesti ja erosi virastaan.

Trafin palvelussa ei ehkä lain näkökulmasta ollut mitään väärin. Tätä liikenne- ja viestintäministeriö vasta selvittää.

Ongelma oli, että tavallisia tietoteknisiä taitoja hallitseva henkilö pystyi keräämään valtavat määrät arkaluonteistakin tietoa suomalaisista kenenkään huomaamatta.

Seuraavaksi digiksi asunto-omistukset

Digitaalisaatio iskee seuraavaksi suomalaisten asunto-omistuksiin. Laki huoneistotietojärjestelmästä hyväksyttiin tällä viikolla. Suomalaisten asuntojen osakekirjat siirtyvät vähitellen sähköiseen osakehuoneistorekisteriin ensi vuoden alusta alkaen.

Pitkien ja vaikeiden sanojen taustalla on yksinkertainen asia. Asuntojen omistuspapereita ei siirtymäajan jälkeen tarvita, eli niitä ei tarvitse säilyttää, eikä niillä ei ole merkitystä.

Tiedot asunto-omistuksista ovat vain Maanmittauslaitoksen sähköisessä rekisterissä, johon voi kirjautua verkkopankkitunnuksilla tarkastelemaan omia tietojaan.

Onhan varmasti tietoturvallinen?

Vaikka en tiedä, kuinka Maanmittauslaitos aikoo säilyttää tietoa minun ja muiden suomalaisten asunto-omistuksista, en voi olla tuntematta hiipivää epäluuloa samana viikkona Trafi-uutisten kanssa.

Tällä hetkellä pankit säilyttävät usein osakekirjoja, jos asunnonomistajalla on lainaa. Joissain tapauksissa osakekirjoja voi säilyttää itse esimerkiksi kotonaan. Veikkaan, että aika moni haluaa jatkossakin osakekirjastaan paperisen kopion.

Maanmittauslaitoksella ei ole varaa möhliä osakehuoneistorekisteriä. Sen täytyy olla murtamaton ja aina virheetön. Kyse on suomalaisten suurimmasta omaisuudesta, vähintään sadoistatuhansista euroista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti