Uutiset

Kommentti: Vastaava kolari olisi voinut olla vielä rumempi ilman Puolustusvoimien vyöpakkoa

Raaseporin torstaiaamu oli synkkä.

Leksvallintien tasoristeysonnettomuudessa menehtyi neljä ihmistä, kun puolustusvoimien Sisu-maastokuorma-auto törmäsi Hankoon matkalla olleeseen henkilöjunaan.

Yksi kuolleista oli turmajunan matkustaja, kun taas kuolleista kolme oli maastokuorma-auton kyydissä olleita varusmiehiä. Autoa kuljettanut loukkaantui turmassa vakavasti.

Poliisi ei vielä torstaina pystynyt vahvistamaan turman syytä, mutta alustavassa tutkinnassa turma-auton kuljettajaa epäillään Helsingin Sanomien mukaan rikoksesta. Epäily on kuitenkin poliisin mukaan tavanomaista tämänkaltaisissa onnettomuuksissa.

Lumipyryisenä aamuna vaarallisessa tasoristeyksessä tapahtunut onnettomuus on silti valitettava tragedia, oli syy mikä tahansa.

Varusmiehiä kuljettavan auton onnettomuudessa olisi voinut vielä muutama vuosi sitten tulla paljon rumempaa jälkeä kuin mitä tuli torstaina.

Tästä on kiittäminen sotilasajoneuvoasetuksen päivitystä, joka tehtiin 2009 ja astui voimaan 2010.

Tuolloin puolustusministeriö linjasi, että henkilökuljetukseen käytettävissä ajoneuvoissa on, ainakin rauhan aikana, oltava kaikille istuimet.

Käytännössä asetuksen myötä varusmiehiä kuljettavat autot saavat ajaa entistä nopeampaa mutta kyydissä olevilla on entistä turvallisemmat olot. Ihmisten kuljetukseen tarkoitettuihin autoihin kun asennettiin samalla kehikot, istuimet ja turvavyöt.

Toista se oli vielä omana varusmiesaikanani. Runsas vuosikymmen sitten istuimme vielä kaikki kuorma-autojen lavoilla ahtaasti sylikkäin. Tiivis tunnelma vetoisalla lavalla tietysti lämmitti talvipakkasilla, kun pressujen välistä kävi kylmä puhuri.

Parhaillaan meitä kulki lavalla yli 20. Kiinni pidettiin siitä, mihin käsi ylsi tarttumaan. Yleensä vain nojattiin takana olevaan taistelutoveriin.

Torstain
turma-autossa oli Uudenmaan prikaatin esikuntapäällikön Jörgen Engroosin mukaan kaikkiaan kahdeksan ihmistä. Syndalenin harjoitusalueelle oli kuitenkin matkalla komppanian verran eli noin 60 ihmistä. Ajoneuvoja oli siis käytössä useampi.

Juna törmäsi lopulta autoista yhteen, ja autossa olevista kuoli kolme. Lehtikuvat kasaan ruttaantuneesta Sisu-ajoneuvosta vääntävät vatsaa.

Tuskin kukaan enää kaipaa torstain jälkeen sitä, että palvelustaan suorittavat varusmiehet ja -naiset olisivat lavoilla tiiviisti – ja vailla turvavöitä.

markku.uhari@lannenmedia.fi

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic