Uutiset

Kommentti: Vihreiden ympäristötavoitteet jättivät erikoisen katveen – mitä puolue aikoo Nesteellä?

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto linjasi vuosi sitten, että puolue tavoittelee pääministeripuolueen tehtävää. Lauantaina Vantaalla kuullussa linjapuheessaan Aalto toisti puolueen olevan tarvittaessa valmis kantamaan raskaitakin ministerinsalkkuja.

Tulevien vuosien tavoiteohjelmansa sunnuntaina hyväksynyt vihreät löikin lukkoon kantoja aina Natosta lähiruokailuun. Pääpaino on koulutuksen parantamisessa, sosiaaliturvan kehittämisessä ja ympäristönsuojelussa.

Vallasta haaveileva oppositiopuolue ei voi kuitenkaan suuntaviivoja vetäessään aivan kaikkea näköjään muistaa.

Liki kolme tuntia kestäneen puolueohjelmaäänestyksen päätteeksi vihreät muun muassa haluaa, että Suomi olisi kestävien ja ympäristöystävällisten sijoitusten mallimaa.

Tavoiteohjelmaa muotoilu hyväksyttiin muodolla ”Julkisia varoja sijoitetaan kestäviin, eettisiin ja ilmastoystävällisiin kohteisiin.”

-Siirretään julkiset varat pois olemassa olevista fossiilisten polttoaineiden sijoituskohteista, kohtaa tarkennetaan.

Muotoilu jättää tarkasti arvioiden auki sen, mitä mieltä vihreät on oikeastaan valtion suuresti omistamasta, fossiilisia polttoaineita jalostavasta yhtiöstä eli Nesteestä.

Vaikka Neste on viime vuosina satsannut uusiutuviin polttoaineisiin, sen yli 13 miljardin euron liikevaihdosta noin 48 prosenttia tuli viime vuonna öljytuotteiden myynnistä. Suomen valtio omistaa yhtiöstä tällä hetkellä suurimman siivun, yli 44 prosenttia. Valtio on jo nyt pienentämässä Neste-omistustaan.

Ohjelmatyöryhmää johtanut kansanedustaja Olli-Poika Parviainen (vihr.) totesi Lännen Medialle, että kyseisen kohdan olisi pitänyt olla selkeämpi.

-Poliittisen ohjelman työryhmässä ei ole ollut missään vaiheessa keskustelua, että Nestettä oltaisiin pistämässä lihoiksi, totesi Parviainen.

Työryhmällä oli ajatuksena ollut eläkeyhtiöiden sijoitusten ohjaaminen.

-Nesteestä puhuttaessa tulee myös esimerkiksi huoltovarmuuskysymys, Parviainen jatkoi.

Sattuuhan sitä, kun suurella pensselillä maalataan.

Syksyllä jää nähtäväksi, miten tarkasti tavoiteohjelman henki jää puolueen vaaliohjelmaan.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

markku.uhari@lannenmedia.fi

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic