Uutiset

Kone ei hiiskunut sanaakaan mahdollisesta Thyssen-kaupasta – Hissiyhtiön tilaukset kasvoivat alkuvuonna lähes kymmenesosalla

Koneen puolivuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2019 kertoo, että saadut tilaukset ovat edelleen vahvat ja yritys on hyvällä polulla loppuvuoden tavoitteiden saavuttamiseksi.
Koneen kiinnostuksesta Thyssenkruppin hissiliiketoimintaa kohtaan on pitkään liikkunut huhuja. Torstaina niihin ei vastausta saatu. Kuva: Joel Maisalmi / Arkisto
Koneen kiinnostuksesta Thyssenkruppin hissiliiketoimintaa kohtaan on pitkään liikkunut huhuja. Torstaina niihin ei vastausta saatu. Kuva: Joel Maisalmi / Arkisto

Hissejä ja liukuportaita valmistava suomalainen Kone julkaisi torstaina puolivuosikatsauksensa, mutta ei hiiskunut sanaakaan mahdollisesta Thyssen-kaupasta.

Koneen kiinnostuksesta saksalaisen monialakonsernin Thyssenkruppin hissiliiketoimintaa kohtaan on pitkään liikkunut huhuja. Äskettäin uutistoimisto Bloomberg kertoi Thyssenkruppin valmistelevan hissiliiketoimintojensa myyntiä.

Koneesta ei ole kommentoitu näitä nimettömiin lähteisiin nojaavia tietoja, eikä torstaina asiaan saatu siis mitään uutta tietoa. Kesäkuun lopussa uutistoimisto Bloomberg tiesi kertoa, että hissioston rahoitus olisi jo järjestynyt.

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju kuvasi Koneen mahdollisen Thyssenkruppin hissiliiketoimintojen oston mittakaavaa Lännen Medialle 11.7. näin:

– Se vetäisi vertoja Suomen tähän saakka suurimmalle yrityskaupalle eli Nokian Alcatel-Lucent -hankinnalle.

Saadut tilaukset ovat edelleen vahvat

Koneen puolivuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2019 kertoo, että saadut tilaukset ovat edelleen vahvat ja yritys on hyvällä polulla loppuvuoden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Saadut tilaukset kasvoivat 9,4 prosenttia 4 404 miljoonaan euroon, kun luku vuosi sitten oli 4 027. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna tilaukset kasvoivat 8,0 prosenttia.

Liikevaihto kasvoi 9,2 prosenttia 4 740 miljoonaan euroon, kun luku oli vuosi sitten 4 339. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto kasvoi 7,7 prosenttia. Liikevoitto oli 521,8 miljoonaa euroa eli 11,0 prosenttia liikevaihdosta.

Vuonna 2019 Koneen liikevaihdon kasvun arvioidaan olevan 4 prosentin ja 7 prosentin välillä vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoden 2018 liikevaihtoon.

Oikaistun liikevoiton arvioidaan olevan 1 170–1 250 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttakurssit pysyisivät heinäkuun 2019 tasolla. Valuuttakursseilla arvioidaan olevan noin 20 miljoonan euron positiivinen vaikutus liikevoittoon.

”Kehitys hyvää monella saralla”

Toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth totesi torstaina, että toisella vuosineljänneksellä yrityksen kehitys oli hyvää monella saralla.

– Olen erityisen tyytyväinen, että saadut tilauksemme jatkoivat erittäin hyvää kasvua, ja nyt myös tilausten marginaali parantui. Liikevaihdon kasvu tuli tasapainoisesti kaikista liiketoiminnoista ja kaikilta maantieteellisiltä alueilta. Kaiken kaikkiaan tulos oli linjassa odotustemme ja koko vuoden tavoitteiden kanssa, Ehrnrooth kertoi tiedotteessa.

Koneen globaali uuslaitemarkkina kasvoi hieman tilatuissa yksiköissä mitattuna vuoden 2018 ensimmäiseen vuosipuoliskoon verrattuna. Aasian ja Tyynenmeren alueella uuslaitemarkkina kasvoi hieman.

Kiinassa infrastruktuurisegmentti kehittyi positiivisesti, kun taas asuinrakentamisen segmentti oli melko vakaa ja kaupallinen segmentti laski. Valtio jatkoi tasapainottelua taloudellisen aktiviteetin tukemisen ja asuntomarkkinan spekulaation hillitsemisen välillä. Kaiken kaikkiaan Kiinan uuslaitemarkkina kasvoi hieman yksiköissä mitattuna.

Muualla Aasian ja Tyynenmeren alueella uuslaitemarkkina oli vakaa joidenkin Kaakkois-Aasian maiden ja Intian kasvaessa ja Australian laskiessa. Uuslaitemarkkina Keski- ja Pohjois-Euroopassa kasvoi hieman korkealta tasolta. Etelä-Euroopassa markkina oli vakaa. Lähi-idässä markkinoiden lasku jatkui. Pohjois-Amerikassa uuslaitemarkkina oli vakaa korkealla tasolla.

Globaalin palvelumarkkinan positiivinen kehitys jatkui. Sekä huolto- että modernisointimarkkinan kasvu jatkui kautta alueiden. Kasvu oli vahvinta Aasian ja Tyynenmeren alueella, kun taas Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kehitys oli vakaampaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti