Uutiset

Konepajan väki innoissaan Oreckin ostoaikeista – Vallilaan toivotaan vetovoimaista kulttuurikeidasta

Helsinkiläisen Vallilan Konepajan väki on ottanut ilolla vastaan tiedon, että Yhdysvaltojen entinen suurlähettiläs Bruce Oreck kaavailee ostavansa alueella sijaitsevat maalaamo-, sähköjuna- ja kokoonpanorakennukset. Kun Oreck kertoi aikeistaan pajan nykyisille vuokralaisille muutama viikko sitten, nämä eivät olleet uskoa loistouutista todeksi.

-Kyllä siinä meinasi mennä kahvit väärään kurkkuun, kertoo Ilkka Hietala, toinen kirpputori- ja tapahtumakeskus Brunon perustajista.

Hietala toivoo, että kaupan myötä Konepajalla olisi hyvät mahdollisuudet nousta tulevaisuudessa Tallinnan Telliskiven kaltaiseksi vetovoimaiseksi trendialueeksi. Sinne voitaisiin matkustaa eri puolilta Suomea ja jopa ulkomailta asti nauttimaan kulttuurista, houkuttelevista tapahtumista ja hyvästä ruuasta.

Myös alueen kehittämistä ajavan Konepaja-liikkeen aktiivi Antti Möller näkee turismissa suuren potentiaalin. Hän muistuttaa, että Vallilaan pääsee Helsinki-Vantaan lentokentältä puolessa tunnissa, mikä voisi olla kätevää välilaskun ajaksi kaupunkiin saapuville.

-Jos jollakulla on puoli päivää aikaa olla Helsingissä, hän voisi ihan hyvin tulla käymään vaikka täällä, Möller suunnittelee.

Oreck tapaa naapurustoa ensi viikon torstaina

Vielä on kuitenkin mahdotonta sanoa, miten Konepaja-kuviot jatkossa etenevät. Möllerin mukaan pajan väellä ja Oreckilla on ollut samansuuntaisia ajatuksia siitä, että alueen tulevaisuutta suunniteltaisiin yhteistyössä asukkaiden ja yritysten kanssa, mutta entisen suurlähettilään tarkoista aikeista ei kenelläkään ole vielä tietoa.

-Hän on kuitenkin se, joka tätä orkesteria johtaa.

Myös neuvottelut kaupoista pajan omistajan VR:n ja Oreckin välillä ovat vielä kesken. Ensimmäisen kerran niistä saatiin julkisuuteen vihiä maanantai-iltana, kun Konepaja-liike kertoi ostoaikeista Facebook-sivuillaan.

Liike on myös ollut tapahtumaketjussa merkittävänä alullepanijana kutsuessaan Oreckin viime keväänä tutustumaan pajan toimintaan.

-Lähdimme etsimään omaa vaihtoehtoista kuviota, jolla alueen voisi pelastaa, Möller kertoo.

Lisää vihiä entisen suurlähettilään aikeista saadaan ensi viikon torstaina, jolloin hän on kutsunut naapuruston väkeä Konepajalle keskustelemaan alueen tulevaisuudesta.

-Sen jälkeen hän antaa enemmän kommentteja, kertoo Oreckin viestintävastaava Karoliina Kuusi.

Myös pajan nykyinen omistaja VR on mahdollisista kaupoista toistaiseksi vaitonainen, vaikka myöntääkin, että neuvotteluja on käyty.

-Lopullisia päätöksiä ei ole, emmekä voi kommentoida toisen osapuolen suunnitelmia, sanoo yhteiskuntasuhdejohtaja Otto Lehtipuu.

Pajan kohtalosta on kiistelty

VR on kertonut aikaisemmin julkisuuteen, että se on tehnyt jo kauan sitten päätöksen rakennuksista luopumiseksi. Varsinaista konepajatoimintaa Vallilassa ei ole ollut 2000-luvun alun jälkeen.

Viime vuonna Konepajan tulevaisuudesta virisi kiivasta keskustelua, kun saksalainen rautakauppaketju Bauhaus tarjoutui ostamaan Konepajan ja perustamaan sen alueelle oman myymälänsä.

Suunnitelma herätti närää alueen asukkaissa, yrittäjissä ja poliitikoissa. He pelkäsivät, että alue kaupunkikulttuurin keskuksena menisi pilalle. Bauhausin tulo alueelle vesittyi lopulta, kun Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta ei myöntänyt asemakaavaan tarvittua poikkeuslupaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic