Uutiset

Konepistoolit saattavat olla tänäkin pääsiäispyhinä lentokentän poliisien käsillä – "Tämä pääsiäinen on erityinen aika"

Itä-Uudenmaan poliisi aikoo tällä viikolla päättää, partioivatko Helsinki-Vantaan lentoaseman poliisit näkyvästi konepistoolien kanssa pääsiäisten pyhien ajan.

Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen kertoo maanantaina Lännen Medialle, että konepistoolien kantamisesta on määrä tehdä päätös keskiviikkoon mennessä. Poliisilaitoksen on määrä keskustella asiasta myös keskusrikospoliisin kanssa.

-Tämä pääsiäinen on erityinen aika, jolloin pitää olla hereillä. Toki olemme nytkin, sanoo Karvonen.

Viime vuoden pääsiäisenä lentoasemalla partioivat poliisit nostivat tukiaseinaan käyttämänsä konepistoolit esiin. Tuolloin poliisilla ei ollut tiedossa mitään konkreettista, erityistä uhkaa, vaan aseita päätettiin kantaa mukana varmuuden vuoksi.

Syinä olivat muun muassa terrori-iskut, joita oli tehty Suomen naapurimaissa.

Viime vuonna pääsiäinen ajoittui huhtikuun puoleenväliin, ja huhtikuun alussa oli tehty metroisku Pietarissa. Vastaavasti Tukholman keskustassa mies ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon, runsas viikko ennen pääsiäistä.

Poliisihallitus oli iskujen vuoksi neuvonut poliisilaitoksia lisäämään näkyvää partiointiaan.

Karvonen toteaa, että poliisit kantoivat konepistooleita näkyvästi Helsinki-Vantaan lentoasemalla myös jouluna.

”Ei toisella kädellä voi juopunutta hallita”

Lentoaseman poliisipartiot kantavat mukana tukiaseita, mutta niitä ei vain kanneta näkyvästi. Karvosen mukaan konepistooleja ei haluta nostaa ”huomion keskipisteeksi”, mikä on yksi syy sille, ettei niitä myöskään kanneta koko ajan näkyvillä.

Kyse on hänestä myös resursoinnista. Konepistooleja kantavat poliisit ovat saaneet aseen käsittelyä varten erityistä koulutusta. Jatkuva partiointi myös sitoo Karvosen mukaan poliiseja muista tehtävistä.

-Ei toisella kädellä voi juopunutta hallita, kun toisella kädellä täytyy pitää asetta, tai vastaavaa, sanoo Karvonen.

Terrorismin uhka-arvio tasolla kohonnut

Suojelupoliisi (Supo) on viime pääsiäisestä muuttanut Suomea koskevaa terrorismin uhka-arviotaan.

Kesäkuussa Supo otti Suomessa käyttöön neliportaisen terrori-iskun uhka-arvioasteikon ja samalla asetti arvionsa toiselle, ”kohonnut”-tasolle.

Taso on toistaiseksi pysynyt samana, ja arviointia käytetään Karvosen mukaan pohjana lentoaseman turvallisuutta pohtiessa. Turvallisuusviranomaisten viimeisimmät tiedot vaikuttavat myös Karvosen mukaan siihen, näkyvätkö konetuliaseet poliisien käsillä pääsiäisenä vai ei.

Kaiken kaikkiaan Karvosen mielestä poliisin toimintavalmius lentokentällä on hyvä, kun ottaa huomioon sitä koskevat resurssit. Hänen mielestään resursseja pitäisi kuitenkin lisätä sitä mukaan, kun Helsinki-Vantaan lentoasema kasvaa.

Arvio pysynyt samana kesästä lähtien

Suojelupoliisi otti kesällä 2017 käyttöön neliportaisen asteikon kuvaamaan terrorismin uhkaa Suomessa.
Tasoja on neljä: 1. Matala, 2. Kohonnut, 3. Korkea ja 4. Erittäin korkea. Suomen tämänhetkinen taso on ”Kohonnut”.
Suojelupoliisilla on viime viikolla julkaisemansa vuosikertomuksen mukaan seurannassa 370 terrorismin torjunnan kohdehenkilöä.
Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa käydään keväällä Turun viimekesäisiä puukotuksia koskeva oikeudenkäynti, jossa marokkolainen mies on syytettynä muun muassa kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta. Oikeudenkäynnin valmisteluistunto oli viime viikolla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic